Slovenski etnografski muzej

Skozi Afganistan leta 1971
Kje 
Kavarna SEM
Od 
19. maj 2017
Do 
3. oktober 2017
Kustos 
Miha Špiček
Milan Kovač

Skozi Afganistan leta 1971

Milan Kovač je leta 1971 z avtomobilom potoval skozi Afganistan, medtem ko se je vračal iz Šri Lanke na Švedsko.

Svoje popotovanje je dokumentiral s fotografskim aparatom, izbor fotografij iz Afganistana pa je na ogled na pričujoči fotografski razstavi. Ta odslikava pisano podobo Afganistana leta 1971, še pred začetkom njegove krvave zgodovine, prikazuje pa posnetke arhitekture in ljudi, ulično dogajanje, razne obrti in trgovino, predvsem pa živahno dogajanje na tržnicah, ki so Kovača še posebej pritegnile.

Sam je zapisal: »Na poti iz Cejlona (današnje Šrilanke) na Švedsko z avtomobilom sem 1970 leta potoval tudi skozi Afganistan - miroljubno deželo s čudovitimi prebivalci. Bil je to čas pred rusko invazijo in desetletja trajajočimi spopadi v državljanski vojni in napadi tujcev, ki še vedno ne razumejo, da si mora vsak narod graditi svojo bodočnost sam in pozabiti na bridke izkušnje iz preteklosti.«

Razstava je del spremljevalnega programa razstave Afganistan – slovenski pogledi, ki je na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju do 30. marca 2018.

Arhitekt Milan Kovač se je rodil tik pred začetkom druge svetovne vojne, leta 1940, v Celju. Osnovno šolo in gimnazijo (1947–1959) je končal v Celju. Že kot trinajstletnika ga je začela zanimati kulturna dediščina in kot dijak je pod vodstvom prof. Josipa Klemenca pomagal pri arheološkem izkopavanju rimske nekropole v Šempetru pri Celju. Zanimal pa se je tudi za arhitekturo in se odločil za ta študij. Diplomiral je z nalogo premestitve staroegipčanskega templja Abu Simbel zaradi gradnje hidroelektrarne in jezu. Diplomsko nalogo je poslal na sedež UNESCA in na njeni podlagi so ga pozneje angažirali za številne druge projekte: v 70. letih je na Šri Lanki in še nekaterih drugih azijskih državah projektiral protipotresne in protitajfunske šole, v Kuvajtu banke, delal je tudi v Združenih arabskih emiratih, Katarju in Omanu, v Indiji je izdelal prototip zaščite svetovno znanih jamskih svetišč Ajante in Elore, v Xi’anu na Kitajskem pa je naredil nekaj predlogov za zavarovanje vojske glinenih vojščakov.

Skozi Afganistan leta 1971Skozi Afganistan leta 1971Skozi Afganistan leta 1971Skozi Afganistan leta 1971