Slovenski etnografski muzej

Satish Gupta: Haikuji
Kje 
Upravna hiša
Od 
30. marec 2017
Do 
16. april 2017

Satish Gupta: Haikuji

Razstavo sestavlja 20 kaligrafskih del na platnenih zvitkih in 10 kaligrafij na papirju, ki jih bo
Satish Gupta ustvaril ob odprtju razstave v Slovenskem etnografskem muzeju.  

Razstavljena dela Satisha Gupte navdihuje umetnikova haiku poezija.
Njegovi haikuji so okna za meditacijo.
Omogočajo nam vpogled v njegov kreativni um in življenje.
Logično mišljenje nadomesti intuicija, ki osvobaja.
Umetnik odpravi naše notranje ovire, ki nas omejujejo in smo si jih ustvarili sami.
Zanj je vsak trenutek ustvarjalen trenutek, ki ga je treba živeti intenzivno in zavestno.

Vsestranski umetnik Satish Gupta je slikar, kipar, pesnik, pisatelj, tiskar, mojster obrti, izdelovalec muralov, oblikovalec, kaligrafist in keramik obenem.

Že na začetku svoje kariere je osvojil nagrado Sanskrit. Njegovo delo, prežeto z misticizmom in zenovsko filozofijo,  je bilo na ogled na več kot 33 samostojnih razstavah v pomembnih umetniških galerijah v Indiji in v tujini: v Delhiju, Mumbaju, Bangaloreju, Kalkuti, Dubaju, Antananarivu, Londonu, Parizu, Altei, Murcii, Amsterdamu, Vancouvru, Ottawi, San Franciscu, New Yorku, Washingtonu in Melbournu.

Satish Gupta je ustvaril  štirimetrski Surya kip iz bakra za mednarodno letališče Indira Gandhi v New Delhiju. V atriju stavbe Jindal Centre v New Delhiju  stoji monumentalna kovinska skulptura iz petih delov (visoka 2,5 -6,7m, težka 10.000kg), po navdihu petih  primarnih elementov. Izdelal je 9 m dolg mural za mednarodno letališče Bangalore. Guptini kipi, freske in slike dajejo poseben pečat hotelu Leela Palace Hotel v New Delhiju in hotelu Ritz Carlton v Bangaloreju. Kip boginje Linga Bhairavi, ki ga je ustvaril za Sandhgurujevo fundacijo ISHA v mestu Coimbatore,   stoji v glavnem templju, ob polni luni pa ga častijo v procesijah na prostem. Kot edini indijski umetnik je bil skupaj z drugimi mednarodno uveljavljenimi umetniki, kot so Sandro Chia, Janis Kounellis in Mimmo Paladino povabljen k ustvarjanju  litografije, ki je bila del uradnega portfelja olimpijskih iger v Pekingu.

Umetnost Satisha Gupte zaznamuje meditativna razsežnost. Ustvarja v ateljeju na obrobju New Delhija, obkroženim z zenovskim vrtom, ki ga je umetnik zasnoval sam. Njegova dela hranijo v pomembnih javnih in zasebnih zbirkah, med drugim tudi v Narodni galeriji moderne umetnosti New Delhi. Umetnik je sodeloval tudi s premierjem Narendro Modijem v slikarsko-kiparskem dobrodelnem projektu O NAMO SHIVAYA za podporo izobraževanja depriviligiranih otrok pod okriljem nevladne organizacije Khushii. Projekt je odkupila avkcijska hiša Sotheby's.

Zahvala
Razstava Satish Gupta: Haikuji gostuje v Slovenskem etnografskem muzeju na pobudo Veleposlaništva Indije v Sloveniji in s podporo Fundacije Basu za umetnost iz Indije.
Haikui poezijo Satisha Gupte je v slovenščino prevedel pisatelj Evald Flisar.

Fundacija Basu
Fundacija Basu je neprofitna organizacija, ki spodbuja, promovira in podpira inovativne projekte na področju vizualnih in uprizoritvenih umetnosti. Organizira razstave in dogodke (glasba, ples, gledališče) v Indiji in v tujini ter ustvarja platformo, ki lokalnim in mednarodnim umetnikom omogoča razstavljanje njihovih del po vsem svetu.
www.basufoundationforthearts. org

Razstavo je pripravil Slovenski etnografski muzej, zanj dr. Tanja Roženbergar v sodelovanju z Veleposlaništvom Indije; Koordinatorka razstave: Nina Zdravič Polič, SEM; Komuniciranje: mag. Maja Kostric Grubišić, Jure Rus, SEM.