Slovenski etnografski muzej

Odprtje razstave Rojstvo: Izkušnje Rominj
Kje  
Mestni muzej Krško (Mencingerjeva hiša)
Kaj 
Gostovanja
Od 
14. januar 2016
Do 
20. marec 2016
Muzejski mentor 
dr. Tina Palaić

Rojstvo: Izkušnje Rominj

Razstava, pripravljena v sodelovanju z romskimi ženskami, predstavlja njihove izkušnje in refleksije v zvezi z vlogo ženske v družini in v skupnosti, prakse in prepričanja v obdobjih nosečnosti, poroda in poporodne nege dojenčka, prav tako pa tudi izkušnje z dostopom do zdravstvenih storitev v reproduktivnem obdobju.

Razstavo so ustvarile ženske iz treh romskih skupnosti: Serdice, Maribora in Kerinovega Grma. Mozaik predmetov, fotografij in navdihujočih življenjskih zgodb vas vabijo, da vstopite v intimnost dnevne sobe nosilk družinskega življenja. Večglasje, ki odzvanja v bogati dediščini šeg in praks s področja materinstva, razbija podobo o enoviti romski kulturi.  

Razstava je nastala v okviru projekta Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam, ki ga financirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za kulturo RS.

Avtorice razstave: Jasmina, Justina, Mateja, Melisa, Milena, Minea, Sandra, Sanja, Sarenka, Zdenka, Zlatica in devet avtoric, ki želijo ostati neimenovene

Koordinatorke udeleženk projekta: Jasmina Ahmetaj, Melisa Baranja, Sarenka Hudorovac