Slovenski etnografski muzej

Od 
28. maj 2013
Do 
2. junij 2013

Restavratorski plakat 2013

V Slovenskem etnografskem muzeju je bilo v torek, 28. maja, tradicionalno strokovno srečanje konservatorjev-restavratorjev. Soorganizatorja srečanja sta še Skupnost muzejev Slovenije in Društvo restavratorjev Slovenije.

Letos ima srečanje za organizatorje prav poseben pomen, saj smo v letu pomembnih obletnic. Mineva 100 let od ustanovitve Spomeniškega urada v Ljubljani, ki pomeni začetek organiziranega varstva kulturne dediščine pri nas, praznujemo 90-letnico Slovenskega etnografskega muzeja, pred 50 leti pa je potekala tudi konservatorsko-restavratorska akcija reševanja kulturnih spomenikov v Nubiji, preden bi jih zalila voda zaradi postavitve Asuanskega jezu.

Slednja obletnica je bila osrednji dogodek srečanja, saj je delo, ki so ga pred pol stoletja opravili konservatorji-restavratorji iz takratne Jugoslavije, na plenarnem predavanju predstavil kustos SEM, arheolog dr. Marko Frelih. Častni gost je bil udeleženec akcije, zdaj že 89-letni konservator Miha Pirnat.  

Letošnje srečanje je 13. po vrsti. S 70 plakati in dvema filmoma nam konservatorji-restavratorji iz štirih držav (Slovenije, Hrvaške, Srbije in Madžarske) predstavljajo svoje delo, dosežke in novosti. Teme so zelo raznovrstne. Zajemajo slikarstvo, kiparstvo, arheologijo, stavbno dediščino, arhivske in muzejske predmete, tudi preventivno zaščito, pedagogiko, naravoslovne analize in uporabo novih tehnologij v konservatorsko-restavratorski stroki. Poleg plenarnega predavanja bo še osem krajših referatov. Povzetki plakatov, filmov in predavanja bodo objavljeni v spremljajoči publikaciji Konservator-restavrator.

Dogodek je vključen v Konservatorsko-restavratorsko transverzalo, ki v maju in juniju že šesto leto povezuje različne dogodke s tega področja.   

Program srečanja
11.00: Slavnostno odprtje razstave plakatov
12.00:  Predavanje dr. Marka Freliha: Potopljeno kraljestvo – restavrator Miha Pirnat in njegov fotografski arhiv o reševanju kulturne dediščine starodavne Nubije v letih 1963-1964
13.30: Predstavitve plakatov

Plakati bodo na ogled v pritličju razstavne hiše Slovenskega etnografskega muzeja do nedelje, 2. junija 2013, vsak dan med 10. in 18. uro.