Slovenski etnografski muzej

Ponikovske mačkare
Kje 
Pritličje razstavne hiše
Od 
8. februar 2024
Do 
10. marec 2024
Logotip MK

Logotip SEM

Logotip NKDS

Logotip Ponikovske mačkare

HU-ZPP

Ponikovske mačkare

Kulturni praznik (8. februar 2024) bo v SEM že šesto leto zapored pustno obarvan, saj muzej na ogled postavlja razstavo pustnih likov – letos bodo predstavljene Ponikovske mačkare.

Ponikovske mačkare, tradicionalna pustna skupina iz Ponikev (Dobrepolje), se na pustovanje pripravljajo že nekaj tednov pred prireditvijo. Sestajajo se v gasilskem domu, kjer iz papirja izdelujejo naličja (larfe) in popravljajo drugo pustno opremo (limanje). Dediščino (maske, oprave in šego) ohranjajo člani (neformalne) fantovske skupnosti. Že mesec dni pred pustom začnejo po vasi poditi otroke, na pustno nedeljo raznašajo pustni časopis in pripravljajo poseben program. Na pustni torek, dan glavnega dogajanja, dopoldne uprizorijo poberijo po hišah, popoldne predstavo s šaljivim programom, zvečer ples po hišah in zabavo s sprejemom v fantovsko skupnost. Pustno dogajanje na pepelnico konča sežig pusta.

Skupino Ponikovskih mačkar sestavljajo različni tradicionalni liki (podivci, ta star in ta stara, ta lep par, godec). Med najznačilnejše sodi pet podivcev (petelin, košuta, Huhu, policaj in podivc) z visokimi pokrivali in naličji, s pisanimi oblekami in z ogrinjali. Maske Ponikovskih mačkar ne smejo zapustiti vasi, nadenejo pa si jih lahko le v fantovsko družbo že sprejeti domači fantje.

Posebnost Ponikovskih mačkar je, da je potek pustne šege povsem v rokah neformalne fantovske družbe HU-ZPP. Kratica HU-ZPP je nastala po drugi svetovni vojni, ko naj bi pobožna ženska med pustom fante označila za HUdiče, Zvezo Ponikovskih Pijancev. Obstajajo še druge  podobne različice razlage kratice.

Člani fantovske družbe so (brez izjeme) domačini. Vanjo se lahko na povabilo vključijo pri 16 letih, člani ostanejo do poroke oz. dokler ne dobijo otroka. Vključitev v družbo poteka pod točno določenimi pogoji ter ima v skupnosti simbolno in družbeno vlogo, ki pa ni povezana le s pustnimi aktivnostmi. Fantovska družba je med ključnimi dejavniki javnega življenja v Ponikvah. Organizira piknike, kresovanja, izlete, postavlja mlaje mladoporočencem in obiskuje poroke. Na pustni torek zvečer morajo fantje, da postanejo člani družbe, opraviti krst.

Na razstavi v SEM bo predstavljena pustna šega ter pustni liki / maske, med katerimi bo 5 tistih, ki jih je SEM leta 2023 odkupil s sredstvi MK za svojo zbirko.

Avtorja razstave: mag. Adela Pukl, dr. Tomaž Simetinger
Kustosinja razstave: mag. Adela Pukl
Strokovni sodelavci razstave: Janez Gačnik, mag. Anja Jerin, mag. Gregor Ilaš, Miha Špiček, Blaž Verbič
Razstavo pripravil: Slovenski etnografski muzej, zanj Natalija Polenec, 2024

Podivci na debeli četrtek, Ponikve, 2023. Foto: Miha Špiček.  Ta stara dva, Ponikve, 2023. Foto: Blaž Verbič.   Konja, ki vlečeta voz z rekviziti in podivc, Ponikve, 2023. Foto: Blaž Verbič.   Večerni obhod, Ponikve, 2023. Foto: Blaž Verbič.