Slovenski etnografski muzej

Od 
22. november 2013
Do 
29. november 2013

Pisker iz črne kuhinje v Lončarskem ateljeju SEM

Razstava v Lončarskem ateljeju SEM gostuje na pobudo lončarke in keramičarke Tatjane Hlačer. Na razstavi so predstavljeni piskri 17 avtorjev, ki so jeseni leta 2011 na lončarsko- keramični koloniji v Budnarjevi domačiji v Zg. Palovčah nad Kamnikom iz različnih glin oblikovali posodje na lončarskem vretenu ter drugih keramičnih tehnikah.

Lončarsko- keramično kolonijo v okviru projekta  Pisker iz črne kuhinje so organizirali Tatjana Hlačer in ILA dotik ustvarjalnosti iz Kamnika ter Turistično društvo Kamn'k z Alenko Hribar. Sodelovali so lokalni izdelovalci na kamniškem; od tradicionalnih do sodobnih lončarjev in keramikov, ter člani Društva keramikov in lončarjev Slovenije.

"Lončen pisker ali lonec spremlja človeka od začetka kulturne zgodovine. Lonec mu je služil za shranjevanje, prenašanje, peko, kuhanje sebi, družini in živini, za pranje perila in še za kakšna druga vsakodnevna opravila." Iz raziskave o piskru iz črne kuhinje, mag.Teje Hlačer

"Na razstavi Pisker  iz črne kuhinje gazimo po poteh kulturnega spomina, usidranega v tradicionalni slovenski lončarski obrti," je v likovni kritiki zapisala umetnostna zgodovinarka Zora Žbontar.

Pisker iz črne kuhinje


Informacije in kontakt
Eva Lenassi Peterson
T: 040 384 345
E - naslov: lenassieva@yahoo.com