Slovenski etnografski muzej

Od 
12. april 2013
Do 
7. maj 2013

OVRATNIK - okras ali funkcija?

Gostujoča študentska razstava
2. letnik, Katedra za tekstilije in oblačila, Visoka šola za dizajn v Ljubljani
Slovenski etnografski muzej
, 11. april 2013 – 7. maj 2013

Razstava predstavlja rezultate naloge Ovratnik – okras ali funkcija?, ki so jo pri predmetu Sodobna moda pod mentorstvom doc. Tanje Devetak izpeljali študentje/študentke 2. letnika Katedre za tekstilije in oblačila na Visoki šoli za dizajn, pridruženi članici Univerze na Primorskem.

Študentom/študentkam je bil osnova za konstrukcijsko izpeljavo srajčni dvodelni ovratnik. Konceptualno zasnovo so razvijali iz različnih inspirativnih impulzov, ki so odražali njihovo razumevanje oblačilnega oziroma dekorativnega pomena ovratnika. V nalogo so vključevali spremenljive pojavnosti ovratnika skozi zgodovino oblačenja. Razstava tako predstavlja oblikovno paleto vsebinskih, tehničnih in modularnih možnosti sodobnih rešitev ovratnikov.


Sodelujoči študentje na razstavi so: Admir Kapić, Kaja Polajnar, Maxi Tavčar, Teja Jeglič, Mirela Murič, Evgenija Zafirovska, Valerija Rimele, Nina Čehovin in Hana Hees Pavlinc.

Na razstavi bo predstavljenih tudi nekaj ovratnikov iz tekstilne zbirke muzeja. Skozi njihove oblike je mogoče opazovati oblačilne modne smernice, a ovratniki so še bolj zgovorni kot pričevalci osebne izbire in izdelave, rabe in pomenov. Nenazadnje jih lahko razumemo tudi kot opredmetenje družbenega pojmovanja lepega, uglednega, urejenega in primernega, je zapisala dr. Janja Žagar, kustosinja SEM.