Slovenski etnografski muzej

Okusi Jaffe
Kje 
Upravna hiša
Od 
9. maj 2016
Do 
27. maj 2016

Okusi Jaffe

Razstava skozi fotografije prikazuje zgodbo mesta in pomaranče Jaffe od poznega Otomanskega obdobja do današnjega dne. Razstava tudi prikaže dolgoletno poslovno povezavo med Slovenijo in izvoznikom pomaranč iz Jaffe Mohamadom AbdulRahimom.

Razstava ima štiri ločene dele:

Prvi prikazuje življenje v Jaffi od konca 19. stoletja do ustanovitve Izraela in preobrazbo mesta iz majhnega pristanišča v živahno gospodarsko in kulturno središče, kar je postala predvsem zaradi svoje citrusne industrije. Zgodovinski del se opira na fotografije iz arhivov zbirke Eric Matson Collection in nizozemskega fotografa Françoisa Scholtena.

Drugi del, ki pokriva leta med 1948 in današnjim dnem, raziskuje usodo mesta in njegove citrusne industrije po tem, ko je postal del izraelske države. V tem obdobju je pomaranča Jaffa postala znamka, ki so jo dali v zakup podjetjem citrusov, delujočih na oddaljenih trgih. Fotografije za ta del razstave so prispevali UNRWA, Al-Rabita, Nacionalna izraelska fotografska kolekcija, Photo-House in Ariella Azoulay.

Tretji del razstave s serijo plakatov, ki jih je prispeval arhiv projekta Palestine Poster Project, oriše simbolično vrednost pomaranče in kako jo uporabljajo civilna družba ter lokalne organizacije.

Četrti del razstave je povezan s Slovenijo. Predstavlja malo znano poslovno razmerje med izvoznikom pomaranč Mohamadom AbdulRahimom in Slovenijo, ki se je začelo v tridesetih letih 20. stoletja in je trajalo vse do zgodnjih osemdesetih let. Ta odnos je temeljil na izvažanju smrekovega lesa za zaboje za pomaranče in kasneje pohištva, ki ga je izdeloval Slovenijales. Fotografije so prispevali družina AbdulRahim, družina Pretnar in arhiv Gornjesavskega muzeja z Jesenic.

Avtorica razstave: Nada Pretnar, Gibanje BDS Slovenija – za pravice Palestincev
nadapretnar@gmail.com

Povezani dogodki

26.05.2016
Vabimo vas na strokovno vodstvo ob zaključku gostujoče fotografske razstave Okusi Jaffe. Po...
četrtek, 26. maj 2016 - 18:00