Slovenski etnografski muzej

Kje  
Muzej krščanstva na Slovenskem, Stična
Kaj 
Gostovanja
Od 
15. julij 2016
Do 
28. avgust 2016

Odmevi Afrike

gostujoča razstava Slovenskega etnografskega muzeja

Muzej krščanstva na Slovenskem v Stični vas vljudno vabi na ogled razstave ODMEVI AFRIKE: Družba sv. Petra Klaverja za afriške misijonein njeno delovanje v Ljubljani v prvi polovici 20. stoletja. Avtorja razstave sta Anja Koren in dr. Marko Frelih, kustos za afriške zbirke v Slovenskem etnografskem muzeju.

Muzej krščanstva na Slovenskem v okviru svojega poslanstva načrtno dokumentira misijonsko delovanje Slovencev po svetu. V sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem (SEM) že več let zbira podatke o misijonarjih v Severni Ameriki, Afriki in Aziji. V zgodovino misijonskega delovanja sodijo tudi družbe za podporo misijonarjev na terenu. V Sloveniji posebno mesto pripada »Družbi sv. Petra Klaverja za afriške misijone«, ki je imela sedež v Ljubljani, delovala pa je v prvi polovici 20. stoletja. Ljubljanska podružnica je bila vpeta v mednarodno misijonsko mrežo s centralo v Rimu.

Panojska razstava v ospredje postavlja prikaz organiziranja in aktivnosti družbe, posebej pa je izpostavljena strategija misijonske propagande s pomočjo tiskanih medijev, saj o tem obstaja bogato arhivsko gradivo. Na razstavi bo predstavljen tudi izbor afriških predmetov, ki so bili del stalne muzejske postavitve v prostorih ljubljanske podružnice in so danes shranjeni v Slovenskem etnografskem muzeju. Med predmeti izstopa nakit ljudstva Zulu, na ogled pa bodo še obredni in uporabni predmeti različnih kultur zahodne Afrike.

Razstava v Stični je prva kompleksna razstava o Družbi sv. Petra Klaverja za afriške misijone, ki prinaša važen prispevek k zgodovini organiziranja evropskih misijonskih aktivnosti v Afriki med obema svetovnima vojnama in prikazuje svojevrstno povezavo Slovencev z afriškimi kulturami v prvi polovici 20. stoletja.

Muzej krščanstva na Slovenskem jeizdal tudi spremno publikacijo: Marko Frelih, Anja Koren - ODMEVI AFRIKE: Družba sv. Petra Klaverja za afriške misijone in njeno delovanje v Ljubljani v prvi polovici 20. stoletja / ECHOES OF AFRICA: The St Peter Claver Society for African Missions and its activities in Ljubljana in the first half of the 20thcentury, Stična 2016.