Slovenski etnografski muzej

Nostalgija: igrače od včeraj iz zbirke Tatjane Bensa
Kje 
Razstavna hiša
Od 
25. februar 2022
Do 
24. marec 2022

Nostalgija: igrače od včeraj iz zbirke Tatjane Bensa

Razstava predstavlja raznovrstno zasebno zbirko igrač zbirateljice Tatjane Bensa in hkrati razkriva svet zbirateljstva s pomenljivimi zgodbami in pomeni. 

»Zbiranje punčk in starih igrač je moj način nostalgije in povezave s preteklostjo. Ko si enkrat strasten zbiralec, te pritegnejo zanimivi predmeti, ki pripovedujejo zgodbe in prebudijo spomine. Pravzaprav ne vem, ali je bilo pomanjkanje igrač v otroštvu razlog za mojo strast. Spomnim se vsake igrače, gumijaste punčke Ljalice, ki jo že zdavnaj ni več, a sem spet podobno Ljalico našla na sejmu starin pol stoletja kasneje. Kako ljubim ta drobna veselja! Celo strokovnjaki  pravijo, da strastni zbiralci živijo dlje. Zase vem, da to drži. Ko dobim lep kos, z mojstrsko roko izdelan in rojen za mojo zbirko, sem cel teden dobre volje«, pravi zbirateljica Tatjana Bensa.

Tatjana Bensa živi z možem Brunom in maltežanom Šanelom v starem mestnem jedru Ljubljane v hiši iz 15. stoletja. Z možem sta v 80. letih 20. stoletja veliko potovala po svetu, kar trikrat sta s transibirsko železnico prečkala Sibirijo, pot ju je vodila na Japonsko in Kitajsko. Preko Irana in Afganistana sta kot študenta leta 1976 obiskala Indijo, leto kasneje tudi Sudan in Etiopijo. S potovanj sta prinesla veliko predmetov, v vsakemu so ujeti spomini na čas raziskovanj in spoznavanj. Zato so na razstavi s posebno pozornostjo razstavljene etno igrače, ki jih je prinesla v nahrbtniku domov. Igrače brez plastike in z veliko domišljije.

Razstava sodi v cikel osebnih pripovedi ob stalni razstavi Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta.

Avtorica razstave: Tatjana Bensa
Mentorica: dr. Tanja Roženberger, SEM