Slovenski etnografski muzej

Morje čikov: Človek v času plastike
Kje 
Razstavna hiša
Od 
28. marec 2024
Do 
19. maj 2024
SmetumetACF

Morje čikov: Človek v času plastike

Razstava obravnava prisotnost plastike v morju kot posledico odmetavanja cigaretnih ogorkov – čikov. Del razstave so umetniška dela, intervencije, oblikovalski izdelki in instalacije, ki z uporabo smeti iz morja opozarjajo na onesnaženost okolja s plastiko. Razstava sodi v cikel razstav Srečevanja v času, ki so del obrazstavnega programa stalne razstave Slovenskega etnografskega muzeja Človek in čas: Od ponedeljka do večnosti, ki jo bo muzej odprl letos.

Proizvodnja in uporaba plastičnih izdelkov se je do danes razmahnila do te mere, da ogroža okolje, živali in človeka. Zavržena plastika je v različnih oblikah  prisotna na kopnih in vodnih površinah Zemlje. Cilj razstave je ozaveščati o problematiki morske plastike, mikroplastike in cigaretnih ogorkov, ki so najpogostejša smet na morskih obalah.

Avtorji del, predstavljenih na razstavi, so Arjan Pregl, Gala Alica Ostan Ožbolt, Matej Kocjan - Koco, Sara Skenderija, Sangara Perhaj, Nataša in Katja Skušek, Tanja Pađan. Z avtoricama razstave Alenko Kreč Bricelj in Majo Rijavec iz Smetumet razmišljajo o dejstvu, da vsako leto po svetu v naravo odvržemo 5 bilijonov cigaretnih ogorkov. To je 5 milijon milijonov. Avtorji razstave skozi lasten likovni jezik  interpretirajo omenjeno problematiko. Za ustvarjanje svojih del so uporabili odpadno morsko plastiko. Na ta način se združuje več svetov: ekologija, umetnost in aktivizem. To je princip, ki mu je Smetumet zvest že od svojih začetkov.

O Smetumet:
Smetumet vodita Maja Rijavec in Alenka Kreč Bricelj, ki ju druži glamurozen odnos do smeti. Prepričani sta, da vsaka, nam še tako ljuba stvar, postane enkrat smet, kar vodi v breme za naravo in nepravičnost do prihajajočih rodov. Smisel delovanja Smetumet je zavedati se smeti, še preden te nastanejo, razmisliti o možnostih, da jih preprečimo, o njihovi ponovni uporabi, načinu predelave, popravilu, nadgradnji in podaljšanju življenja. Ko stvar enkrat le postane smet, iz nje naredita glamurozen izdelek.
Videi na razstavi so ozaveščevalni del projekta 5 bilijonov čikov. Nastali so v sodelovanju z dijaki.

Morje čikov: Človek v času plastikeMorje čikov: Človek v času plastikeMorje čikov: Človek v času plastikeMorje čikov: Človek v času plastike

Povezani dogodki

Tiskamo z morsko plastiko, ustvarjalna delavnica Malega mojstra
Na delavnici se bomo igrali z oblikami in teksturami plastičnih morskih odpadkov, nabranih na...
Razstavna hiša
sobota, 6. april 2024 - 11:00
Morje čikov: Človek v času plastike, odprtje razstave
28.03.2024
Smetumet in Slovenski etnografski muzej vas prijazno vabita na odprtje razstave Morje čikov: Človek...
Razstavna hiša
četrtek, 28. marec 2024 - 18:00