Slovenski etnografski muzej

Od 
23. januar 2014
Do 
31. januar 2014

Mahatma Gandhi: Življenje v fotografijah

Gostujoča razstava Veleposlaništva Indije v Sloveniji
Slovenski etnografski muzej, 23. - 30. januar 2014

Na razstavi si lahko ogledate 50 fotografij iz življenja Mahatme Gandhija, enega najvplivnejših ljudi 20. stoletja.

Foto: Veleposlaništvo IndijeFoto: Veleposlaništvo Indije

Življenjepis Mahatme Gandhija

1869
Mohandas Karamčand Gandhi se je rodil v Porbandarju v Gudžaratu.

1893
Gandhi se je odpravil v Johannesburg, da bi začel pravno prakso. Na vlaku so ga vrgli iz prvega razreda, ker je bil temnopolt.

1906
Mohandas K. Gandhi je pri 37 letih nagovoril množico na srečanju v Kraljevem gledališču v Johannesburgu 11. septembra 1906 in začel gibanje nenasilnega odpora oz. satjagraho proti diskriminaciji Indijcev. Britanska vlada je ravno takrat razveljavila indijsko poroko.

1913
Mohandas Gandhi je v Transvaalu v Republiki Južni Afriki spodbudil 2500 Indijcev, da so se uprli zakonu. Sledile so grobe aretacije, Gandhi ni hotel plačati globe, zato so ga zaprli, njegovi privrženci so protestirali. 25. novembra je posebna natalska policijska enota streljala na množico. Incident je terjal dve žrtvi, ranjenih je bilo 20 ljudi.

1914
Mahatma Gandhi se je pri 45 letih vrnil v Indijo po 21 letih pravne prakse v Južni Afriki, kjer je organiziral akcijo "pasivnega odpora" v znak protesta proti neprimernemu ravnanju belcev tako z njim kot z drugimi azijskimi priseljenci. V Indiji je pritegnil veliko pozornosti z izvajanjem gladovnega protesta, prvega od štirinajstih, ki so bili uprizorjeni kot politične demonstracije in s katerim je vzpostavil idejo o postu iz političnih razlogov.

1930
Civilna nepokorščina proti Britancem se je v Indiji pričela 12. marca. Vseindijski kongres sindikatov je Gandhija pooblastil, da je začel z demonstracijami (glej 1914). Ime Mahatma uporablja že desetletje. Gandhi vodi 265 kilometrski pohod do Gudžaratske obale na Arabskem morju in izparelo morsko sol uporabi kot gesto kljubovanja proti britanskemu monopolu v proizvodnji soli.

1932
Gandhi je začel z motom "posta do smrti" v znak protesta proti ravnanju britanske vlade v Indiji z najnižjo kasto "nedotakljivih", ki jih Gandhi poimenuje haridžani ali "božji otroci". Gandhijeva akcija civilne nepokorščine je privedla do izgredov, on pa je pristal v zaporu. Kljub temu je vztrajal pri zahtevah po socialni reformi in spodbujal k novemu bojkotu britanskih proizvodov. Po 6 dneh gladovnega protesta je dosegel sporazum, ki je izboljšal status "nedotakljivih" (dalitov).

1947
Indija se je osvobodila izpod 200-letne britanske oblasti. To je bila pomembna zmaga za Gandhijeva načela in nenasilje na splošno.

1948
Gandhi je umrl v atentatu, ki ga je izvedel Nathuram Godse, hindujski fanatik, na verskem srečanju.