Slovenski etnografski muzej

Kje 
Kavarna SEM
Od 
8. november 2014
Do 
18. februar 2015

Magija amuletov, razstava fotografij

Kavarna SEM, 8. november 2014 - 18 februar 2015

Na ogled so fotografije z razstave Magija amuletov v SEM, ki prikazuje tradicijo magičnih amuletov od faraonskih časov naprej s poudarkom na egipčanski zbirki amuletov Slovenskega etnografskega muzeja. Ob zbirki SEM so predstavljeni amuleti iz Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož in Koroškega pokrajinskega muzeja. Več tisočletna tradicija uporabe predmetov z magično močjo zaščite pred nevarnostjo in skrivnostnimi silami je pustila sledi tudi v sodobnem Egiptu, kar je na razstavi predstavljeno z islamskim ženskim nakitom v srebru in drugih materialih iz zasebne zbirke Shahire Mehrez.

Razstavna pripoved se začenja s faraonom Tutankamonom (1300 pr. Kr.). Takrat so ljudje zemeljsko življenje razumeli kot uverturo v večnost. Z branjem svetih besedil in z uporabo posvečenih predmetov, amuletov, so premagovali nevarne prepreke temačnega podzemlja in se skrbno pripravljali na posmrtno življenje.

Egipčanske amulete, predstavljene v prvem prostoru, so pokojnikom dodajali v grob med mumificiranjem. Amulet Izide je eden najzanimivejših na razstavi, bila je namreč prvinska boginja Zemlje in njeno poslanstvo je bila skrb za rodovitnost in potomstvo. Vpliv njenega kulta je dosegel različne sredozemske kulture in pustil sledi tako v afriški kot tudi v evropski duhovni tradiciji.

V drugem prostoru prikazani predmeti za zaščito telesa, oblačila, islamsko in afriško okrasje. Na islamskem ženskem nakitu, ki ga v svoji zbirki hrani Shahira Mehrez iz Kaira, se nazorno vidi prepletanje estetskega vidika s tradicijo poznavanja in uporabe simbolov, ki imajo korenine v starodavni zakladnici egipčanske magije.

Amuleti so v različnih kulturah tudi mediji za posredovanje nevidne moči besede, podobe, dotika in pogleda. V tretjem prostoru je moč besede ilustrirana z zbirko talismanov SEM-a, pisanih v arabščini, in zbirko ALEP, izposojeno iz Museum d'Historie Naturelle iz Pariza. Talismani, neke vrste magični lističi z napisi v kombinacijah črk, kvadratov, številk, geometričnih likov vsebujejo fragmente iz Korana. Uporablja se jih za zaščito pred demoni in nesrečami in so prisotni v afriškem in muslimanskem svetu. Moč podobe je predstavljena s svetinjicami, podobicami in drugimi predmeti, ki varujejo, prinašajo upanje in mir. Moč pogleda skozi Horovo oko – oko božanstva, predstavlja absolutno moč nadzora, ki varuje in uničuje. Moč dotika je posedovala sveta oseba ali predmet, z dotikom se prenaša nadnaravna moč, ki ustvarja nevidno zaščito. Razstava se zaključi s spiralo, ki je eden najstarejših simbolov na svetu.

Avtor razstave in besedil: dr. Marko Frelih, kustos Slovenskega etnografskega muzeja

Foto: Marko HabičFoto: Marko HabičFoto: Marko Habič