Slovenski etnografski muzej

Madžarski pirhi iz Prekmurja
Kje 
Razstavna hiša
Od 
20. marec 2018
Do 
8. april 2018

Madžarski pirhi iz Prekmurja

Prekmurski Madžari so do današnjih dni ohranili pravo bogastvo velikonočnih šeg, katerih pomemben element je prav pirh, ta droben zaklad prekmurske ljudske umetnosti.

Še posebej se je na tem narodnostno mešanem prostoru uveljavil dobrovniški pirh,  ki ima več kot 150-letno tradicijo. V kraju Dobrovnik je več izdelovalk in izdelovalcev, ki v tehniki izdelave in ornamentiki sledijo tradicionalnemu načinu barvanja v batik tehniki, tehniki praskanja in krašenja z listi. Dobrovniške pirhe krasijo arhaični in preprosti vzorci kot so  ravne in zaobljene linije, cvetje, trakovi, sveče, križ, napisi kot so 'Aleluja' in 'Spomin na' in letnice. So eden izmed prepoznavnih elementov lokalne in regionalne identitete madžarske manjšine Prekmurja, znanja o njihovi izdelavi in okraševanju pa se na mlajše generacije prenašajo preko knjig, razstav in delavnic. 

Razstava prikazuje več kot dvesto barvanih pirhov, ustvarjenih v različnih tehnikah in okrašenih s tradicionalnimi, arhaičnimi vzorci, ki so značilni za Prekmurje in za druge pokrajine znotraj Panonske nižine. Izdelali so jih člani KD Petőfi Sándor Dobrovnik, kjer deluje 30 izdelovalcev. Nekateri med njimi so si že pridobili naziv ljudski umetnik domače obrti na Madžarskem, dve izdelovalki pa sta vpisani v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije, kot nosilki izročila Izdelovanje prekmurskih remenk. Poleg tega je na razstavi na ogled več deset pirhov iz Madžarske ter prihi, ki so jih izdelali pripadniki madžarske narodne manjšine iz Transilvanije (Romunija) in Ukrajine.

Slovenski etnografski muzej od leta 2011 opravlja naloge Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine. V sklopu njegovih nalog je tudi priprava predlogov za vpis enot in nosilcev v Register nesnovne dediščine, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo RS. Med v Registru evidentiranimi nosilci sta tudi Eva Tivadar in Elizabeta Urisk, ki izdelujeta dobrovniške pirhe (http://www.mk.gov.si/fileadmin/mk.gov.si/pageuploads/Ministrstvo/Razvidi/RKD_Ziva/Rzd-02_00041.pdf).

Razstava Madžarski pirhi iz Prekmurja gostuje v Slovenskem etnografskem muzeju na pobudo in s podporo Madžarske samoupravne narodne skupnosti občine Dobrovnik - Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség, Pomurske Madžarske samoupravne skupnosti – Muravidéki Magyar Őnkormányzati Nemzeti Közösség in Bethlen Gábor Alap.

Razstava je del programa SEM ob Evropskem letu kulturne dediščine 2018.

Pirhe za razstavo so prispevali:

Člani KD Petőfi Sándor Dobrovnik: Ana Car, Ana Berden, Valerija Car, Urška Car, Vito Car, Irena Kovač, Aranka Bertalanič, Olga Kovač, Zdenko Car, Lara Urisk Bakan, Lena Urisk Bakan, Elizabeta Urisk, Doroteja Flisar, Silvija Gerenčer, Terezija Koša, Irena Car, Klara Nađ Solarič, Aleš Gjergjek, Eva Nađ, Eva Tivadar, Irena Tivadar, Erzsébet Vörös, Viktória Vörös, Terezija Toplak, Jožef Törnar, Rozalija Kovač, Edit Varga, Katarina Nagy, Loretta Solarič, Doris Solarič, Alenka Toplak, Elizabeta Bojnec, Gabrijela Car, Tjaša Car

Posameznice iz Transilvanije, Romunija:

Edit Tankó, Terézia Gábor, Orsolya Vaszi, Virág Vaszi, Katalin Tankó, Magdolna Bodor

Posameznice iz Madžarske: Ildikó Fekete, Ildikó Bakó, Nóra Berencné Lázár, Simon Kata, Mária Mármarosi, Piroska Tarrosy Körmendyné, Éva Koncz Pálmainé

Posamezniki iz Ukrajine

Razstavo je pripravil: Slovenski etnografski muzej, zanj / represented by: dr. Tanja Roženbergar, v sodelovanju z Madžarsko samoupravno narodno skupnostjo občine Dobrovnik in KD Petőfi Sándor Dobrovnik; Kustodinja: mag. Maja Kostric Grubišić, SEM; Multimedijska podpora: Jure Rus, SEM; Fotografije: KD Petőfi Sándor Dobrovnik; Oblikovanje: Mojca Turk; Prevod: David Limon. Ljubljana, 2017

Povezani dogodki

20.03.2018
Gostujoča razstava
Ob bližajočih se velikonočnih praznikih Vas Slovenski etnografski muzej v sodelovanju z Madžarsko...
torek, 20. marec 2018 - 12:00