Slovenski etnografski muzej

Kje 
Drugo nadstropje razstavne hiše
Od 
17. maj 2018
Do 
7. oktober 2018Ljudje iz tovarne porcelana

Gostujoča poljska razstava v sklopu osebnih razstav SEM

Avtorja razstave Ljudje iz tovarne porcelana sta antropologinja Ewa Klekot in keramik Arkadiusz Szwed. Razstavljeno namizno posodje Človeška sled so izdelali v eni najstarejših tovarn keramike na Poljskem kot del projekta Ljudje iz tovarne porcelana. Tovarna v kraju Ćmielów je bila ustanovljena leta 1804, fini porcelan pa izdeluje od leta 1838. Namizni set so na proizvodnih linijah tovarne oblikovali delavci, ki so med delom konice prstov rokavic pomočili v kobaltno sol. Sledi njihovih dotikov so ostale skoraj nevidne vse do žganja, ko kobalt na belem porcelanu postane temno modre barve. Na ta način namizni porcelan ohrani dotik izdelovalčevih rok in razkriva vlogo »človeškega faktorja« v industrijski proizvodnji.

Poleg delikatnega namiznega seta tradicionalnih poljskih oblik razstava prinaša fotografije tovarniške proizvodnje in delavcev – anonimnih ustvarjalcev krhkih skodelic, skled in vaz. Omogoča premik v našem dojemanju razstavljenih predmetov, ki se iz objekta hrepenenja in statusnega simbola spremenijo v zgodbo o rokodelstvu in vsakdanjem delu ljudi, ki so jih ustvarili.

Razstavo organizira Inštitut Adam Mickiewicz pod znamko Culture.pl. Slovenski etnografski muzej jo gosti kot osebno razstavo v sklopu stalne razstave Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta. Ljudje iz tovarne porcelana je spremljevalna razstava IV. Mednarodnega trienala keramike UNICUM 2018, ki ga pripravlja Narodni muzej Slovenije.    

Avtorja: Ewa Klekot, Univerza v Varšavi in Šola oblikovanja, Poznań
               Arkadiusz Szwed, Šola oblikovanja, Poznań
Grafično oblikovanje: Bartosz Grześkowiak
Oblikovanje razstave: Jarek Hulbój
Produkcija: Monika Brauntsch
Mentorica v SEM: Nadja Valentinčič Furlan

 

 

Srečanje z ljudmi iz tovarne porcelana
Režija: Michal Reich, video Michal Reich, Arkadiusz Schwed, 2018, 5 min.

Antropologinja Ewa Klekot in oblikovalec keramike Arkadiusz Schwed razkrijeta svoja poklicna stališča in kako sta, skupaj z delavci tovarne porcelana v Ćmielówu na Poljskem, zasnovala vizualizacijo njihovega utelešenega znanja.   

 

Povezani dogodki

17.05.2018
Odprtje Gostujoče poljske razstave v sklopu osebnih razstav SEM
Avtorja razstave Ljudje iz tovarne porcelana sta antropologinja Ewa Klekot in keramik Arkadiusz...
četrtek, 17. maj 2018 - 17:00