Slovenski etnografski muzej

Indijski spomeniki
Kje 
Upravna hiša
Od 
12. avgust 2016
Do 
24. september 2016
VSTOP PROST

Indijski spomeniki

razstava akvarelov Kašinata Dasa

Ob obeleževanju 70. indijskega dneva neodvisnosti Indijski svet za kulturno sodelovanje (ICCR) in Slovenski etnografski muzej (SEM) predstavljata razstavo akvarelov Kašinata Dasa »Indijski spomeniki«.

Razstava Kašinata Dasa skozi umetniški izraz predstavlja največje dosežke indijske arhitekture, ki odražajo kulturo, dediščino in slavo indijske preteklosti. To so znamenitosti, v katerih se kaže način življenja in zgodovina Indije skozi sekularno, sakralno in imperialistično arhitekturo, ki so jo na eni strani spodbujali maharadži, sultani, padšahi in sahibi ter na drugi strani veliki obrtniki in arhitekti.

Indijska arhitektura, ki je pomenila gradnjo palač in trdnjav, vse dokler ni bila dosežena popolnost, je bila navdih za umetnika, ki je osupljiva čudesa indijskih spomenikov, veličastnih trdnjav, dekorativnih marmornih mozaikov in monumentalnih utrdb prenesel v likovni izraz. Akvareli prikazujejo indijske spomenike kot so Mahabalipuram, Konarak in Khadžuraho, indo-islamska arhitekturna čudesa Kutb minar, Humajunova grobnica in Tadž Mahal, pa cerkev v Goi, kočinsko sinagogo, čenajsko in kalkutsko trdnjavo, Vrata Indije, …

Kašinat Das je indijski umetnik, ki je diplomiral iz zahodnega sloga slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Kalkuti (1995), nato še iz likovne umetnosti (slikarstvo) na umetnostni šoli College of Arts v New Delhiju (2004). Sodeloval je pri več kot 40 razstavah, pripravil 11 samostojnih avtorskih razstav in je prejemnik številnih nagrad.

Razstavo sta pripravila Indijski svet za kulturno sodelovanje (ICCR) in Slovenski etnografski muzej.

Povezani dogodki

23.09.2016
Rohan Dasgupta na sitarju, Sandip Banerdži na tabli in Ivana Kočevar na flavti
Ob izteku razstave Indijski spomeniki vljudno vabljeni na koncert indijske klasične glasbe...
petek, 23. september 2016 - 19:00