Slovenski etnografski muzej

Kje 
Ploščad
Od 
18. maj 2018
Do 
19. november 2018

Hiperpovezani muzeji: Novi pristopi, novi obiskovalci

Skupna panojska razstava ob Mednarodnem muzejskem dnevu 2018

Mednarodni muzejski dan (na družabnih omrežjih pod #IMD2018) se letos posveča temi HIPERPOVEZANI MUZEJI: Novi pristopi, novi obiskovalci.

Državni muzeji Slovenije pod okriljem ICOM Slovenije zdaj že tradicionalno obeležujejo ta dan s postavitvijo skupne razstave na muzejski ploščadi na Metelkovi, posvečeno osvetlitvi izpostavljene teme. Odprtje bo v petek, 18. maja 2018, ob 11.30 uri.

Vse tri slovenske muzejske organizacije: ICOM Slovenija, Skupnost muzejev Slovenije (SMS) in Slovensko muzejsko društvo (SMD) vas ob 11. uri vabijo na tiskovno konferenco. SMD bo predstavilo podelitev Valvasorjevih nagrad za leto 2018 s knjižico prejemnikov, ki bodo nagrade prejeli 21. maja 2018. SMS bo predstavila Poletno muzejsko noč ter najavila drugi kongres muzealcev, ki bo letos v Brežicah. ICOM Slovenija bo predstavil temo letošnjega mednarodnega muzejskega dneva, programe v muzejih in galerijah po Sloveniji na ta dan kot del vseslovenske akcije ter pomembne aktivnosti ICOM-a za leto 2018.

O letošnji temi HIPERPOVEZANI MUZEJI: NOVI PRISTOPI, NOVI OBISKOVALCI:

Danes si je nemogoče predstavljati in razumeti vlogo muzejev brez upoštevanja vseh ravni povezanosti muzejev. So vitalni del lokalnih skupnosti, njihove kulturne krajine in del naravnega okolja. Zahvaljujoč tehnologiji lahko muzeji zdaj presežejo svojo osrednjo publiko in nagovarjajo novo publiko preko prilagajanja predstavitev svojih zbirk – to je lahko digitalna dostopnost, dodajanje multimedijskih elementov na razstave ali z uporabo preprostih sodobnih načinov komunikacije – kot je ključnik, ki omogoča obiskovalcem neposredno povezanost in deljenje svojih izkušenj v socialnih medijih.

Vendar vse te nove povezave niso samo posledica tehnologije. Ker se muzeji trudijo ohraniti svoj pomen v družbi, svojo pozornost usmerjajo na lokalno skupnost in nagovarjajo različne skupine, ki družbo sestavljajo. Posledično smo v preteklih letih bili priča nastajanju novih projektov, ki jih organizirajo muzeji v sodelovanju z manjšinami, avtohtonimi ljudstvi, ​​lokalnimi institucijami, ranljivimi skupinami. Za vključitev nove publike in krepitev povezav morajo muzeji danes najti nove načine tolmačenja in predstavitev svojih zbirk. Mednarodno praznovanje muzejskega dne je en korak v tej smeri.