Slovenski etnografski muzej

Eva Petrič: Rubikova kocka reciklaže senc&e@mocij

Stalna postavitev
Kje 
Ploščad
Od 
15. junij 2019
Rubikova kocka. Foto: Ivan Klarič

Umetniška instalacija Rubikova kocka reciklaže senc&e@mocij multimedijske umetnice Eve Petrič, ki je na ogled na ploščadi pred upravno hišo SEM, ponazarja, da so si tako sence kot tudi čustva in kultura v izmuzljivosti podobni: nenehno se pojavljajo, izginjajo, se premikajo, prevračajo, se spreminjajo, izginevajo in se ponovno pojavljajo. Vsi imamo sence, ne glede na narodnost, raso, spol, izobrazbo ali družbeni status, in ne glede na našo voljo se vse te sence ob vsakem srečanju z drugo senco spojijo v novo senco.

Z interaktivno instalacijo umeščeno na  ploščad pred upravno hišo Slovenskega etnografskega muzeja - pred muzej kulturnih istovetnosti, umetnica materializira svojo idejo,  da so sence družbeni izenačevalec, da vsi na  svojstven način pripadamo skupnosti senc tako kot pripadamo določeni kulturi. Podobno, kot se mešajo sence in se spajajo v novo senco, se mešajo tudi kulture in iz tega rojevajo nove kulture.

''Ne senc, ne čustev in niti kulture ne moremo prijeti in zadržati, lahko pa jih, kot pri tej Rubikovi kocki reciklaže senc&e@mocij, usmerjamo in doživljamo in nenazadnje recikliramo na neskončno možnih načinov.''

S spreminjajočo se konfiguracijo ponoči osvetljenih senc v kombinacijah podob, Rubikova kocka prinaša na muzejsko ploščad nov umetniški sodoben utrip.

Ideja Eve Petrič za ta projekt je vzniknila že ob nastajanju njenega umetniškega objekta z naslovom Brez meja, ki ga je ustvarila leta 2017 v sodelovanju s takratnimi afganistanskimi  azilanti v Sloveniji za razstavo Slovenskega etnografskega muzeja Afganistan – slovenski pogledi (maj 2017 - marec 2018), in je nadaljevanje projekta Siva snov - jezik senc s katerim  je začela preučevat govorico senc ter je zanj prejela mednarodno nagrado Vordemberge Gildewart za leto 2010.

Kontakt: evapetric@hotmail.com

www.evapetric.com

Rubikova kocka podnevi
Deli