Slovenski etnografski muzej

Borut Korun
Kje 
Razstavna hiša
Od 
29. november 2018
Do 
5. maj 2019

Borut Korun: Z veslom in peresom po svetu

Osebna razstava

Razstava, ki spada v cikel osebnih razstav SEM, predstavlja izjemne popotniške izkušnje, številne naravne lepote našega planeta in nepozabne stike z različnimi ljudstvi, ki jih je Borut Korun za vedno ohranil v svojih literarnih delih.

Borut Korun se je rodil 2. julija 1946 v Ljubljani. Prva leta svojega življenja je preživel v Celju, v začetku osnovne šole pa so se z družino preselili v Velenje. Gimnazijo je obiskoval v Celju, študij stomatologije pa je vpisal v Ljubljani. Kot zobozdravnik se je zaposlil v Šoštanju, kjer je delal 42 let do upokojitve.

Že v zgodnji mladosti ga je zanimala etnologija, arheologija, zgodovina, geografija, kot tudi filozofija … Zanimanje za ta področja znanosti je z leti dopolnjeval s poglobljenim branjem knjig ter potovanji. Na vsako pot se je temeljito pripravil s študijem literature, dobro znanje nemščine, angleščine in španščine pa mu je omogočilo uporabo številnih virov, ki jih je v večini pridobil v tujini.

Veliko Slovencev potuje po svetu, toda Borut Korun je edinstven, saj ga poznamo kot popotnika z veslom in peresom! Sam ali v družbi sopotnikov je preveslal znamenite svetovne reke, od svetopisemskega Evfrata do slovite brazilske reke strašljivega imena – Reka smrti (Rio das Mortes). Ko je odložil veslo, je prijel za pero in pisal. Njegove knjige Reke, soteske brzice (1987), Kondorjev klic (1988) in V porečju Orinoka (1998) sodijo v sam vrh potopisne literature. Človek svetovnih rek je posebno naklonjenost namenil tudi domači vodni lepotici Julijskih Alp – Soči. Za nemško založbo je leta 2005 napisal knjigo z naslovom Soča: Sloweniens Smaragd (Soča: Slovenski smaragd).

Dr. Marko Frelih in Blaž Verbič


Kolofon

Avtorji razstave: dr. Borut Korun, dr. Marko Frelih (Slovenski etnografski muzej), Blaž Verbič (Muzej Velenje)
Digitalizacija diapozitivov: Miha Špiček, Slovenski etnografski muzej
Oblikovanje razstave: Blaž Verbič
Tisk: Megaprint

Razstavo sta pripravila Muzej Velenje, zanj direktorica Mojca Ževart in Slovenski etnografski muzej, zanj direktorica dr. Tanja Roženbergar.

Povezani dogodki

Borut Korun
30.01.2019
Prijazno vas vabimo na vodstvo po razstavi in pogovor z avtorjem razstave Borutom Korunom, ki bo...
sreda, 30. januar 2019 - 18:00