Slovenski etnografski muzej

Ajša
Kje 
Upravna hiša
Od 
26. oktober 2016
Do 
11. november 2016

Begunec_ka sem

Widad Tamimi in Vesna Bukovec

Razstava je serija 12 zgodb Widad Tamimi in 12 ilustracij Vesne Bukovec.

Widad Tamimi je jeseni in pozimi 2015/2016 kot prostovoljka v begunskih centrih pomagala združevati družine, ki so jih v policijskih postopkih ob prečkanju meje ločili in je kot pisateljica je zapisovala njihove zgodbe. Ker s fotografskim aparatom ni želela posegati v dostojanstvo ljudi, je povabila vizualno umetnico Vesno Bukovec, da jih opremi s svojimi risbami. Zgodbe in risbe so bile objavljene v časopisu Delo. Namen umetnic je pokazati in približati človeško stisko ljudi na begunski poti.

Razstava, predstavljena v SEM, je del mednarodnega projekta EUROM - European Observatory on Memories in spremlja mednarodni simpozij Prihodnost evropskega spomina.

Leta 2014 je Filozofska fakulteta pristopila k mednarodnemu projektu EUROM, h kateremu se septembra 2016 priključil tudi Slovenski etnografski muzej. Projekt deluje pod okriljem Znanstvenoraziskovalni inštitut Filozofske fakultete (ZIFF), vodi ga prof. dr. Ksenija Vidmar Horvat z Oddelka za sociologijo.

Widad Tamimi (Milano, 1981)
Widad Tamimi se je rodila v Milanu, kjer je tudi odraščala, počitnice pa je preživljala pri babici v Jordaniji. Prihaja iz multikulturne družine. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, nakar še iz prava. Nekaj časa je delala kot pravna asistentka enega od italijanskih senatorjev. Napisala je dva romana, nagrajeni prvenec z naslovom Il caffè delle donne (2014) in Le rose del vento (2016). Od leta 2014 dela z begunci. Z družino živi v Ljubljani.

Vesna Bukovec (Ljubljana, 1977) je diplomirala in magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Deluje kot samostojna avtorica in v okviru umetniške skupine KOLEKTIVA (z Metko Zupanič in Lado Cerar). Ustvarja v različnih medijih (video, risba, instalacija) in pri tem uporablja različne postopke (raziskava, apropriacija, participacija idr.).  Od leta 2003 se je predstavila na vrsti samostojnih in skupinskih razstav v domačem in mednarodnem prostoru.
www.vesna-bukovec.net

http://europeanmemories.net/

http://www.ff.uni-lj.si/Portals/0/Dokumenti/Raziskovanje/Novice%20in%20d...

Na krilatem konjuOče PaoloYzn

Povezani dogodki

Na krilatem konju
26.10.2016
Widad Tamimi in Vesne Bukovec
Ob mednarodnem simpoziju Prihodnost evropskega spomina Slovenski etnografski muzej v sodelovanju z...
sreda, 26. oktober 2016 - 14:00