Slovenski etnografski muzej

Alma Karlin
Kje 
Pritličje razstavne hiše
Od 
23. oktober 2020
Do 
10. januar 2021
Ministrstvo za kulturoMladinska knjiga

Alma potuje po svetu naprej ..., umetniške interpretacije Huiqin Wang

V Slovenskem etnografskem muzeju se spominjamo 101. obletnice odhoda Alme M. Karlin na osemletno potovanje okrog sveta in ga obeležujemo s slikarsko razstavo.

Huiqin Wang, v Sloveniji uveljavljeno kitajsko slikarko, ki so jo doslej pri njenem umetniškem ustvarjanju med drugim navdihovale življenjske zgodbe svetovljanov kot so jezuit, misijonar in matematik Ferdinand Avguštin Hallerstein, trgovec in svetovni popotnik Marco Polo ter slikar Giuseppe Castiglione in njihova srečevanja s Kitajsko, že vrsto let vznemirja Alma M. Karlin kot svetovna popotnica, ustvarjalka in ženska. Nenazadnje je bil njen edini zaročenec Kitajec, s katerim sta med prvo svetovno vojno obiskala njeno mamo v Celju. Almino potovanje po svetu je v svojem izvirnem slikarskem slogu interpretirala s serijo slik, od katerih so izbrane med njimi dobile svoje mesto v slikanici Mala Alma na veliki poti (idejna zasnova Huiqin Wang, besedilo Milan Dekleva, ilustracije Huqin Wang in Luka Seme), ki je v letu 2020 izšla pri založbi Mladinska knjiga. Pri isti založbi pa je pravkar izšla knjiga Nepozabne: Ženske, ki so premikale meje našega sveta, za katero je Wangova prispevala ilustrirano podobo Alme M. Karlin.

Z razstavo slik Huiqin Wang, posvečenih Almini poti okrog sveta, in s slikanico, namenjeno predvsem otrokom, se tako Alma zopet podaja v širni svet, ki naj jo spoznava in se je spominja. 

Razstava bo na ogled do 6. decembra 2020. 


Razstavo je pripravil: 
Slovenski etnografski muzej, zanj dr. Tanja Roženbergar
Avtorica razstave: Huiqin Wang
Koordinatorka: Nina Zdravič Polič, SEM
Besedilo: dr. Bojana Rogelj Škafar, SEM
Oblikovanje: Lili Saje Wang
Komuniciranje: Nina Zdravič Polič, mag. Maja Kostric Grubišić