Slovenski etnografski muzej

Alma Maximiliana Karlin – pisateljica
Kje  
Haus am Dom – Katholische Akademie Rabanus Maurus
Kaj 
Gostovanja
Od 
15. september 2023
Do 
23. november 2023

Alma Maksimiliana Karlin – pisateljica

Pokrajinski muzej Celje (PMC), Muzej novejše zgodovine Celje (MnZC) in Slovenski etnografski muzej (SEM) so pripravili medinstitucionalni projekt, občasno razstavo Alma Maksimilijana Karlin – pisateljica / Alma Maximiliana Karlin – Schriftstellerin, ki bo na ogled v frankfurtskem Haus am Dom – Katholische Akademie Rabanus Maurus (Domplatz 3, DE-60311 Frankfurt am Main) med 15. septembrom in 23. novembrom 2023.

Razstava Alma Maksimiliana Karlin – pisateljica, ki se navezuje na program Frankfurtskega knjižnega sejma 2023 in posebno vlogo Slovenije kot častne gostje, bo izpostavila literarno pot Alme M. Karlin in njeno prepletenost v času in prostoru. Naslov povzema naziv na originalni Almini vizitki, s katero se je Alma predstavljala in odraža njen osrednji življenjski cilj – pisanje. Razstava gradi na izpostavljenih citatih iz njenih knjižnih del, s katerimi presprašuje vedno aktualna vprašanja o pozicijah moči, vlogi tradicij, vprašanju spolov in družbenih neenakosti.

Le kdo ne kroži okoli nikogar, je popolnoma svoboden.
(Uvodni citat razstave, ki ga je Alma M. Karlin zapisala v svoji avtobiografiji.)

Alma M. Karlin (1889–1950), svetovna popotnica, pisateljica, poliglotka, teozofinja, svetovljanka, rojena v Celju, je svojo pretresljivo življenjsko zgodbo, pogosto nerazumljeno ter izkušnje osemletnega potovanja okoli sveta v oddaljene kraje in med tuje ljudi, prelila v svoja literarna dela.

V osrednjem delu razstave se z izbranim spremnim gradivom predstavlja 36 prvih knjižnih izdaj Alme M. Karlin. To so prve izdaje iz zgodnejšega obdobja, potopisi iz 30. let 20. stoletja, ki so njena najodmevnejša in najbolj prepoznavna dela ter knjige, ki so prvič izšle šele po avtoričini smrti. Razstavljeno gradivo priča o povezavah in prizadevanjih med Karlinovo, njenimi deli, različnimi založniškimi hišami in kritiki.

Razstavno vsebino povezujejo sodobne umetniško-literarne refleksije: povečave ilustracij in izbor originalov slikarke Huiqin Wang, ki jih je umetnica izrisala za slikanico Mala Alma na veliki poti (avtorja Huiqin Wang, Milan Dekleva, založba Mladinska knjiga Založba, 2020) in dopolnila za projekt kratkega animiranega filma Alma, neuklonljiva ženska (režija: Huiqin Wang, Andrej Kamnik, 2022) in kopije stripovske biografije Weltbürgerin aus der Provinz avtorjev Marijana Pušavca in Jakoba Klemenčiča (Bahoe Books 2020).

Avtorji razstave se z raziskavami in predstavitvami dela in življenja Alme M. Karlin ukvarjajo že dlje časa: Tanja Roženbergar – raziskava, dokumentacija pričevanj in razstava Alma vox populi, publikacija Almine meje in margine; Marija Počivavšek – strokovno sodelovanje pri knjižnih projektih Moji zgubljeni topoli, Peš po domačih krajih idr.; Stane Rozman – organizacija razstav o Almi Karlin v mednarodnem prostoru. V tokratnem fokusu pa izpostavljajo Almino bogato in raznovrstno literarno pot.

Razstavo so omogočili Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Celje, Javna agencija za knjigo, Haus am Dom – Katholische Akademie Rabanus Maurus, Pokrajinski muzej Celje, Muzej novejše zgodovine Celje in Slovenski etnografski muzej.

Alma knjige. Foto: Nataša Žmaher.Alma M. Karlin v beli obleki in s klobukom. Honolulu, Havaji. 20. leta 20. stol. (MnZC, Fond AK 702)Kuverta  in dopis  založbe Wilhem Köhler, Minden, naslovljena na Almo M. Karlin.  7. september 1943 (PMC, AK 64)