Slovenski etnografski muzej

Čado
Datum objave 
22. junij 2016
Kaj 
Novice

Vabilo k vpisu na tečaj ČADO, japonske tradicionalne priprave in pitje čaja

V Slovenskem etnografskem muzeju jeseni 2016 ponovno pričenjamo z vpisi na tečaj Čada.

Tečaj bo že enajsto leto zapored potekal pod vodstvom ga. dr. Paule Braga Šimenc, ki se je teh veščin učila na Japonskem na šoli Urasenke v Kyotu.

Zaradi velikega zanimanja bo tečaj organiziran v treh skupinah; dve skupini sta namenjeni tečajnikom, ki tečaj obiskujejo že več let, ena skupina pa bo namenjena skupini začetnikov.

Vse zainteresirane vabimo k vpisu na tečaj Čado, ki bo potekal ob ponedeljkih od oktobra 2016 do junija 2017 v popoldanskem in večernem času v upravni hiši Slovenskega etnografskega muzeja na Metelkovi 2 v Ljubljani.

PRIJAVE:
Rok za oddajo prijave je 30. september 2016, število mest na tečaju je omejeno.
Cena celoletnega tečaja: 120,00 EUR
Izpolnjene prijave pošljite po elektronski pošti na: maja.kostric@etno-muzej.si

Prijavnica

Čado, japonska umetnost tradicionalne priprave in pitja čaja, pripada šoli Urasenke, ki je naslednica velikega čajnega mojstra Sena-no-Rikjuja. Ta je v 16. stoletju uveljavil točna pravila Chado (Pot čaja ali obred pitja čaja) in štiri glavna načela čajnega obreda: wa (harmonija), kei (spoštovanje), sei (čistost) in jaku (spokojnost).

Značilnosti čajnega obreda sta dosledna pozornost in skrajna preprostost. Udeleženci sedijo na posebnih japonskih blazinah − tatamijih, v umirjenem ozračju ob spremljanju obreda in učenju priprave čaja meditirajo in se osredotočajo v svoj notranji svet.

Čajni obred traja eno do dve uri in je globoka duhovna izkušnja.

ČadoČadoČado