Slovenski etnografski muzej

Trienale rokodelstva in obrti
Datum objave 
8. september 2023
Kaj 
Novice

Trienale rokodelstva in obrti

26. september–19. november 2023, KGLU - Koroška galerija likovnih umetnosti.

Odprtje: torek, 26. septembra ob 18. uri!

Vabimo v Koroško galerijo likovnih umetnosti na odprtje razstave Trienale rokodelstva. Razstava sodobnih in inovativni izdelkov na temeljih bogate kulturne dediščine Slovenije.

Kustosinje razstave so dr. Cvetka Požar, dr. Tanja Roženbergar in Maja Vardjan.

Razstava predstavlja 38 izdelkov, izbranih na javnem pozivu Trienale rokodelstva in obrti, ki ga je razpisal konzorcij partnerjev, ter 10 izdelkov, izbranih na javnem pozivu Povezovanje sodobnega oblikovanja, rokodelstva in obrti, ki ga je v okviru evropske platforme Distributed Design razpisal Center za kreativnost. Razstava prispeva k razumevanju rokodelskih panog v kontekstu časa in družbe 21. stoletja.

Rokodelske razstave v Slovenj Gradcu imajo bogato tradicijo in so ena najpomembnejših manifestacij za predstavitev ročno izdelanih izdelkov. Od prve razstave domačih in umetnostnih obrti leta 1977 so se družbene, kulturne, ekonomske in okoljske razmere temeljito spremenile. Nova edicija Trienala rokodelstva odraža spremenjena razmerja na področju kultur ročnega izdelovanja ter izpostavlja aktualnost in relevantnost tovrstnih procesov.

Partnerji projekta so Koroški pokrajinski muzej, Slovenski etnografski muzej - SEM, Muzej za arhitekturo in oblikovanje - MAO, Center za kreativnost, Distributed Design, KGLU l Koroška galerija likovnih umetnosti, Podjetniški center Slovenj Gradec in Center Rog, Mestna občina Slovenj Gradec, Ministrstvo za kulturo, Evropska Unija.

Vabilo