Slovenski etnografski muzej

Panjska končnica
Datum objave 
29. maj 2018
Kaj 
Novice
Vodstvo bo potekalo v slovenčini.

Strokovni vodeni ogled razstave Zmaj vseh zmajev na Ljubljanskem gradu

Oglejte si razstavo Zmaj vseh zmajev na Ljubljanskem gradu s kustosom in avtorjem dr. Markom Frelihom

14. 6. 2018 in 11. 10. 2018 med 17.00 in 18.00

Izročilo o zmajih na Slovenskem kaže svojevrstno prepletenost s starodavnimi miti, ki so jih poznale azijske, sredozemske in evropske kulture. Legende o zmajih so še danes zanimiv dokaz o nekdanjih medkulturnih povezavah in izražajo izjemen pomen, ki so ga nekoč imeli zmaji v ljudski domišljiji.

Zmaj kot hibridno fantazijsko bitje je v Sloveniji največkrat navzoč v močvirjih, jezerih, rekah, gorskih breznih in votlinah. Je povzročitelj velikih naravnih katastrof, kot so poplave, viharji in potresi. Prisotnost zmajev pogosto odseva resnični dogodek iz daljne preteklosti ali bližino materialnih ostankov svetih prostorov. To velja predvsem za svetišča iz prazgodovine in rimske dobe, ki so jih prvi krščanski misijonarji prepoznali kot poganske simbole, zato so jih spremenili v cerkve, posvečene svetnikom, ki se borijo proti zlu v podobi zmaja. To so sv. Jurij, sv. Marjeta in sv. Mihael. Na Slovenskem sodi sveti Jurij med najstarejše svetnike, njegove cerkve in kapele stojijo večinoma na lokacijah prazgodovinskih in rimskih svetišč ali blizu starodavnih pokopališč. To so bili sveti kraji, kjer so med drugim v preteklosti častili različna božanstva, med drugim tudi keltsko boginjo Epono, grškega Asklepija, egipčanski par Izido in Serapisa, maloazijsko Kibelo in perzijskega boga Mitro. Predavatelj bo izpostavil predvsem arheološke vire tistih krajev, kjer je navzoče ljudsko izročilo o zmajih.

O predavatelju:

Arheolog dr. Marko Frelih je kustos za afriške in ameriške zbirke v Slovenskem etnografskem muzeju. Preučuje slovenske stike z Afriko in severno Ameriko v 19. stoletju in zgodovino neevropskih zbirk v Sloveniji. Več let raziskuje tudi vplive starega Egipta na afriške in sredozemske kulture s poudarkom na magiji, simbolih, verskih obredih in posmrtnem kultu. Zadnja leta načrtno raziskuje izročilo o zmajih po svetu. Je avtor razstave »Zmaj v Postojnski jami« (Postojnska jama, 2012) in različnih poljudnih prispevkov o zmajih.

Cena vstopnice:
– odrasli: 10,00 EUR, 12,00 EUR z vzpenjačo
– dijaki, študenti, upokojenci, skupine nad 15 oseb: 7,00 EUR, 8,40 EUR z vzpenjačo

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.