Slovenski etnografski muzej

Razstava Pustna dediščina Slovenije je bila na ogled v SEM v času od 22. marca do 6. maja 2012. Foto: Marko Habič, marec 2012
Datum objave 
24. maj 2017
Kaj 
Novice

SEM - partner nagrajenega mednarodnega projekta Carnival King of Europe

Mednarodni raziskovalni projekt Carnival King of Europe, kamor je bil med letoma 2010 in 2012 vključen tudi Slovenski etnografski muzej, je letos prejel prestižno nagrado Europa Nostra, ki promovira najboljše prakse na področju dediščine.

Carnival King of Europe (Pust, kralj Evrope) je bil mednarodni raziskovalni projekt, ki ga je financiral Kulturni program Evropske unije. Namen in cilji projekta so bili iskanje skupnih korenin pustovanj in zimskih obredov plodnosti v različnih predelih Evrope, ustvariti delovno mrežo izmenjave podatkov in izsledkov med pomembnejšimi evropskimi etnografskimi muzeji, predvsem s področja Alp in Balkana ter prispevati k večanju zavesti o skupnih kulturnih poteh evropskih ljudstev in/ali narodov, kot tudi osnovati nekatere glavne, pomembne nove mejnike in oblikovanje evropske identitete.

Pobudnik in nosilec projekta je bil Museo degli Usi e Costumi della Gente Trentina iz San Michele all’Adige (Italija). Znotraj projekta so si sodelujoči muzeji izmenjavali informacije o pustovanjih in maskiranju ter zbirali  arhivsko in fotografsko  gradivo in literaturo. Pustovanja so raziskovali na številnih terenih po Evropi ter jih dokumentirali s pomočjo fotoaparata in video kamere. Svoje izsledke so na razne načine posredovali javnosti, potekala pa je še vrsta spremljevalnih aktivnosti.   

Prvi del projekta Carnival King of Europe I, pri katerem so poleg nosilca sodelovali še  partnerji iz Francije (Musée des Civilisations de l'Europe et de la Méditerranée, Marsej), Hrvaške (Etnografski muzej Zagreb), Bolgarije (Etnografski Institut s Muzej, Sofija) in Makedonije (Nacionalna ustanova Muzej na Makedonija, Skopje), je potekal v letih  2007–2009.  
Druga faza projekta Carnival King of Europe II se je začela leta 2010 in se zaključila v letu 2012. Nosilec je ostal Museo degli Usi e Costumi della Gente Trentina iz San Michele all’Adige, od partnerjev iz prvega dela projekta pa  je izstopila le Francija. Med novimi partnerji projekta so bili poleg Slovenskega etnografskega muzeja še  Euskal Museoa - Museo Vasco iz Bilbava, Complexul Naţional Muzeal Astra iz Sibiua in Państwowe Muzeum Etnograficzne iz Varšave.

Več o projektu

Več o nagradi

Razstava Pust kralj Evrope II – pustne skupine in zimski obredi plodnosti v evropskem etnografskem kontekstu je bila na ogled v SEM v času od 22. marca do 6. maja 2012. Foto: Marko Habič, marec 2012Aktivni udeleženci okrogle mize Vizualne raziskave pusta, 23.3.2012. Foto: Marko HabičAntonella Mott in Michele Trentini (na fotografiji desno zadaj) na terenu z Neno Židov v Drežnici, 17.2.2012. Foto: Nena ŽidovCarnival King of Europe - dobitnik nagrade