Slovenski etnografski muzej

Prenavljamo za vas!
Datum objave 
7. oktober 2021
Kaj 
Novice

Prenavljamo za vas!

V Slovenskem etnografskem muzeju bodo do začetka decembra potekala obsežnejša dela - prenova pritličja in 1. nadstropja razstavne hiše. Kljub temu je muzej odprt, razstave so na ogled in program poteka po načrtih. Zahvaljujemo se vam za razumevanje in potrpljenje!

S prenovo SEM sledi zahtevam sodobnega muzeja, saj bo uporabo vseh obnovljenih površin še bolj prilagodil svojim obiskovalcem. Razen tega, da bo pritličje muzeja bolj povezano z muzejsko ploščadjo, gre za spodbujanje in še boljšo oživitev muzejskega prostora z dediščinsko in turistično ponudbo tako v muzeju, kot pred njim. Hkrati se s prenovo muzej že pripravlja na pomemben mejnik čez dve leti (2023), ko bo praznično obeleževal svojo 100-letnico obstoja.

Izvedena obnovitvena investicijska dela obsegajo delno prenovo pritličja: selitev Plečnikove Lectarije, prenovo muzejska trgovine in recepcije, tkalskega ateljeja, avle in garderobe; ter  posodobitev razstavišča v 1. nadstropju s selitvijo pedagoške sobe in preureditvijo večletne razstave Lectarstvo je krajcarkšeft.

Poseben poudarek bo na prenovi recepcije in muzejske trgovine, ki bosta združeni v sprejemno - galerijski prostor, v večjo informacijsko točko muzeja, v kateri bo potekala prodaja izbranih izdelkov slovenskih rokodelcev, obrtnikov in umetnikov. Dosedanja muzejska trgovina Lectarija namreč ni primerna in ne zadostuje potrebam muzeja. Lectarija, katere oprema je bila izdelana po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika konec 30. let 20. stoletja za prodajalno v središču Ljubljane in ki sta jo leta 2000 zadnja lastnika, Rok in Agata Freyer podarila SEM, je v muzeju od leta 2004 "živela" dvojno življenje - kot muzejska trgovina in kot muzejski eksponat. Svoj stalni prostor v muzeju bo ponovno dobila leta 2022 v 1. nadstropju razstavišča.

Muzej bo s prenovo na lokaciji današnje recepcije pridobil nov večnamenski prostor za pedagoške dejavnosti in manjše dogodke. Ta bo opremljen z enostavnimi oblikovnimi elementi, ki bodo omogočali hitro preoblikovanje prostora za različne namene (npr. za delavnice, za video projekcije, predavanja, .). Prostor bo povezan z dosedanjim tkalskim ateljejem SEM, ob katerem bo nastal tudi poseben kotiček za najmlajše obiskovalce, imenovan Mali mojster.  

Veselimo se srečanj z vami v jesenskem času in vas že v naprej vabimo na obisk prenovljenih prostorov ob koncu leta 2021!