Slovenski etnografski muzej

Datum objave 
5. december 2012
Kaj 
Novice

Praznujemo … s fotoaparatom!

Praznujemo! Slovenski etnografski muzej v letu 2013 praznuje 90. letnico. Ob tem zbiramo fotografije z VAŠIH PRAZNOVANJ ali praznovanj VAŠIH PREDNIKOV, ki so fotografije shranili za spomin.

Fotografije bodo obogatile našo fototeko in kot dragocena pričevanja o kulturni dediščini in skupaj s pripadajočimi podatki postale dostopne širokemu krogu uporabnikov. S tem skupaj širimo vedenje in znanje o naši preteklosti.

  1. Zbiramo fotografije vseh praznovanj, ki se vrstijo v koledarskem letu kot so npr. pustovanje,  valentinovo, dan žena in materinski dan, gregorjevo, velika noč (skupaj s cvetno nedeljo in velikim tednom), praznik dela, florjanovo, jurjevanje, žegnanja, Sv. Rešnje telo (Telovo), štehvanje, dan državnosti, Marijino vnebovzetje, romanja, vsi sveti, zahvalna nedelja, martinovo, miklavževo, božič, dan samostojnosti in enotnosti, štefanovo, tepežni dan, silvestrovanje in novo leto, sv. trije kralji, antonovo, svečnica, in še mnogi drugi večji ali manjši prazniki, ki jih praznujete v skupnosti, kjer živite.
  1. Zanimajo nas tudi prazniki, ki se odvijajo skozi osebno življenje: rojstvo, krst, prvo obhajilo, birma, vstop v šolo in brucovanje, matura, diploma, sprejem v stanovske družbe fantov in deklet, nabor, poroka, nova maša, god, rojstni dan, obletnica, smrt in pogreb. Nekoč in danes. Praznujete še kaj drugega? Srečno vrnitev s potovanja?
  1. V preteklosti, ko je bilo veliko skupnega dela, so to radi zaključili ali začeli s praznovanjem. Ali imate fotografije takšnih delovnih šeg, povezanih s poljedelstvom, živinorejo, vinogradništvom (npr. za trgatev)? Praznovati so znali tudi znotraj različnih delovnih skupnosti kot so rudarji, oglarji, gozdarji, razni obrtniki. Je kaj od tega živo pri vas tudi še danes?
  1. Zanima nas tudi, kako se v fotografiji zrcalijo folklorno turistične prireditve, kot so festivali in razna krajevna praznovanja, veselice in podobno. Vedno več je tudi obeleževanj evropskih in mednarodnih dni. Imate kaj fotografij o tem?

Kaj naj bo na fotografiji?

Nastopajoči, praznična oblačila, praznične jedi, dogajanje, igre, …karkoli se vam zdi zanimivo in o čemer lahko napišete nekaj vsebine.

Vse je dobrodošlo, staro in novo, le da ima podatke in neko pripoved, zgodbo.

Kako naj fotografije pošljem?

Fotografije z opisi nam pošljite na naslov: Slovenski etnografski muzej, Dokumentacija, Metelkova ulica 2, 1000 Ljubljana.

Digitalizirane fotografije lahko naložite na spletno stran!

Stare fotografije skenirajte z ločljivostjo najmanj 600 dpi v JPG formatu in jih naložite na našo spletno stran. Registrirajte se, ter začnite nalagati fotografije (naložite jih lahko največ deset).

Dodatne informacije

Vsebinske informacije:

Miha Špiček, miha.spicek@etno-muzej.si ali tel. 01 300 8733

Tehnične informacije (spletna stran):

Gregor Ilaš, gregor.ilas@etno-muzej.si ali tel. 01 3008765