Slovenski etnografski muzej

Naslovnica Etnologa
Datum objave 
20. december 2017
Kaj 
Novice
Kontakt 

Poziv avtorjem za Etnolog 28 (2018)

Vabimo vas k sooblikovanju letošnje muzejske periodične publikacije Etnolog.

Uredniški odbor želi letos med znanstvenimi prispevki izpostaviti etnološko-antropološke poglede na odnos države, Evropske unije in mednarodnih organizacij, kot je Unesco, do izročil, tradicij, dediščine in njihovih nosilcev. Zanimalo nas bo, kako in koliko so na naš odnos do ljudske kulture, tradicij in dediščine vplivali mednarodni dokumenti, ki smo jih sprejeli v pravni red in v kolikšni meri je državna politika v preteklosti vplivala na odnos do dediščine. K sodelovanju vabimo raziskovalce, ki kritično presojajo vpliv naddržavnih in državnih dokumentov na odnos do izročil, ki segajo od spodbujanja nacionalizmov in ekskluzivističnega odnosa do skupnih izročil človeštva do njene komercializacije, namernega in nenamernega potvarjanja, turistične eksploatacije in pozabe tistih delov tradicionalnih kultur, ki niso dovolj reprezentativne za državno promocijo. Poleg teoretske kritike pričakujemo tudi besedila, ki izhajajo iz konkretne etnografske prakse in osvetljujejo spremembe v odnosu do dediščine in tradicionalnih praks na terenu, prav tako pa pričakujemo tudi oceno sprememb v državni zakonodaji v spomeniškem varstvu in varstvu kulturne dediščine nasploh. V tematskem bloku pričakujemo tudi refleksijo učinkov financiranja projektov ohranjanja etnološke dediščine z evropskimi in drugimi projekti ter s sredstvi, ki jih za to namenja JSKD.

Glede na to, da bomo v letu 2008 obeleževali 10. obletnico podpisa Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine s strani Slovenije, nas bo še posebej zanimala njena implementacija v slovensko zakonodajo in posledice implementacije, kot se kažejo med nosilci.

Načrtujemo pa tudi sklop znanstvenih člankov, ki vsebinsko niso omejeni.

V obeh sklopih pričakujemo problemsko zastavljene izvirne avtorske članke.

Poleg znanstvenih pričakujemo tudi strokovne prispevke, ki bodo predstavili vpliv zakonodaje »od zgoraj« (kot je npr. ratifikacija  Unescove Konvencije) na delovanje muzejev in drugih ustanov, lokalnih skupnosti in posameznikov.

Poleg osrednje teme vas vabimo k pisanju prispevkov o dogajanju v slovenskih in tujih muzejih (ocene in predstavitve ustanov, razstav, projektov, zbirk). Prav tako vas vabimo, da nam pošljete ocene novejših domačih in tujih publikacij s področij etnologije, kulturne antropologije, muzeologije in sorodnih ved.

Prosimo vas, da do 15. januarja 2018 pošljete preliminarne naslove znanstvenih prispevkov s kratkim povzetkom in osnovnimi podatke o avtorju/avtorici na naslov nena.zidov@etno-muzej.si, preliminarne naslove za vse ostale prispevke pa na naslov gregor.ilas@etno-muzej.si

V primeru (pre)velikega števila prijav bo uredniški odbor naredil izbor člankov, o čemer vas bomo obvestili. Izbrani avtorji bodo obveščeni tudi o roku za oddajo besedil.

Z lepimi pozdravi, dr. Nena Židov in  mag. Gregor Ilaš

Ljubljana, 21. december 2017

Navodila avtorjem