Slovenski etnografski muzej

Etnolog 2023
Datum objave 
6. februar 2024
Kaj 
Novice

Povabilo k soustvarjanju novega letnika Etnologa 34/2024

Vabimo vas k sodelovanju v 34. številki periodične publikacije Etnolog, ki ga izdaja Slovenski etnografski muzej, z osrednjo temo narava kot integralni del družbenih procesov.

Ljudje naravo nenehno in dejavno spreminjamo, zato moramo svoj odnos do narave vedno znova premišljati in obravnavati skozi temeljne družbene kategorije sodobnega življenja. Današnji planet zaznamujejo podnebne spremembe in njegovo globalno segrevanje, diskurz o vplivu, položaju in vlogi človeka je zato  aktualen in nujen. Naravne nesreče in katastrofe, ki so močno zaznamovale pretekla leta, so spodbudile prespraševanje o človekovih praksah v naravnem okolju, strategijah rabe le tega, njegovem vrednotenju in znanju o naravi. Ob tem ima poseben pomen kulturna dediščina in ohranjanje ter obujanje njenih znanj in praks (npr. v stavbarstvu, gospodarskih dejavnostih, energetiki, prehrani), ki lahko prispevajo k bolj trajnostni prihodnosti. Vsebina programa  zato odpira vsebinska in strokovna prespraševanja o relevantnosti in potencialnosti dediščine za uspešne zelene preobrazbe in premagovanje ekoloških izzivov. Ob tem se izpostavljajo tudi vprašanja o dostopnosti in  nedostopnosti naravnih virov, kar postaja vedno večji dejavnik družbenega razlikovanja, revščine in nadvlade ter globalnih konfliktov.

V razpisanem tematskem sklopu nas tako zanimajo različni koncepti in pristopi do podnebnih sprememb in koriščenja naravnih virov  (tako pozitivni kot negativni) na individualni, lokalni, nacionalni  in globalni ravni.

Kot vsako leto načrtujemo tudi sklop znanstvenih člankov, ki vsebinsko niso omejeni na predloženo osrednjo temo, a prinašajo tehtne primere, analize in premisleke tekoče etnološke in antropološke problematike. Poleg znanstvenih pričakujemo tudi strokovne prispevke, tako tiste, povezane z razpisano tematiko in druge. Vabimo vas k pisanju prispevkov o dogajanju v slovenskih in tujih muzejih (ocene in predstavitve ustanov, razstav, projektov, zbirk …). Prav tako vas vabimo, da nam pošljete ocene novejših domačih in tujih publikacij s področij etnologije, kulturne antropologije, muzeologije in sorodnih ved.

Avtorice in avtorje znanstvenih člankov prosimo, da do 29. februarja 2024 pošljete naslove prispevkov s kratkim povzetkom in osnovnimi podatki o avtorju/avtorici na naslov tanja.rozenbergar@etno-muzej.si, preliminarne naslove za vse ostale prispevke pa na naslov gregor.ilas@etno-muzej.si. Predloge bo pregledal uredniški odbor in vas obvestil tudi o roku za oddajo besedil.

Lep pozdrav, dr. Tanja Roženbergar in mag. Gregor Ilaš, urednika

Navodila avtorjem