Slovenski etnografski muzej

Branislava Sušnik

Napovedujemo razstavo »La Doktora, slovenska raziskovalka v Paragvaju«

Leto 2020 je posvečeno 100-letnici rojstva dr. Branislave Sušnik, slovenski znanstvenici, etnologinji in antropologinji, ki je živela in delala v Paragvaju.

Njen rojstni dan je 28. marca. Slovenski etnografski muzej ob tem jubileju napoveduje osrednjo mednarodno razstavo »La Doktora, slovenska raziskovalka v Paragvaju«, ki jo načrtuje marca 2021. Razstava nastaja s sodelovanjem Slovenskega etnografskega muzeja in Etnografskega muzeja »dr. Andrés Barbero« iz Asuncióna v Paragvaju, v katerem je slovenska raziskovalka dr. Branislava Sušnik vse do svoje smrti delala in živela ter bila njegova dolgoletna direktorica.

Osrednji lik razstave je ženska, intelektualka, ki pride leta 1947 v Buenos Aires in se odloči za samostojno pot. Svoje življenje posveti izključno znanstvenemu delu, 45 let je vodila Etnografski muzej »Andrés Barbero« in predavala etnologijo na Universidad Nacional de Asunción. Za dosežke v znanosti je dr. Sušnikova prejela najvišja nacionalna priznanja Paragvaja. Razstava tako z originalnim predmetnim, dokumentarnim in fotografskim gradivom predstavlja življenjsko zgodbo slovenske etnologinje in antropologinje, njene znanstvene in muzeološke dosežke ter dokumentacije njenih terenskih raziskovalnih odprav med staroselci Paragvaja. Prikazala bo 5 etničnih staroselskih skupin Paragvaja, katerim je raziskovalka namenila največ pozornosti.

Avtorsko ekipo sestavljajo dr. Mojca Terčelj, avtorica razstave (zunanja sodelavka, Univerza na Primorskem) ter članice in član programskega sveta: Adelina Pusineri in Raquel Zalazar (Etnografski muzej »dr. Andrés Barbero«), dr. Marko Frelih in dr. Tanja Roženbergar (Slovenski etnografski muzej) ter dr. Irene Mislej. Oblikovalki razstave sta mag. Jasna Kralj Pavlovec in Daniela Grgić.

Branislava SušnikBranislava Sušnik