Slovenski etnografski muzej

Mednarodni simpozij o zbirateljstvu kitajskih predmetov v SEM

Datum objave 
18. september 2019
Kaj 
Novice
Alma M. Karlin s svojo zbirko (Rokopisna zbirka Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani)

Med  19. in 22. septembrom 2019 v Slovenskem etnografskem muzeju poteka mednarodni simpozij Od centra do periferije: zbirateljstvo kitajskih predmetov v primerjalni perspektivi.

Simpozij je zasnovan kot odgovor na izziv lociranja zgodovine zbiranja kitajskih in ostalih vzhodnoazijskih predmetov ter njihovih kulturnih konotacij v globalen kontekst zbirateljstva, s poudarkom na kitajskih zbirkah v Centralni in Vzhodni Evropi. Še posebej ključno vprašanje bo povezava tovrstnih zbirk na periferiji z večjimi nekdanjimi imperialnimi centri, s čimer bo simpozij poskušal osvetliti razumevanje orientalističnega diskurza na območjih, ki niso bili del kolonialnih centrov.

Glavna govorca bosta Stacey Pierson, višja predavateljica na Oddelku za umetnost in arheologijo Šole za orientalske in afriške študije, Univerza v Londonu, in Hans Bjarne Thomsen, profesor in predstojnik katedre za umetnostno zgodovino Vzhodne Azije na Inštitutu za umetnostno zgodovino Univerze v Zürichu ter sekretar Evropskega združenja za azijsko umetnost in arheologijo.

PROGRAM SIMPOZIJA: http://as.ff.uni-lj.si/datoteke/azijski/DatotekeVsebin/Dogodki/program_10.pdf

V okviru simpozija se bodo odvile tudi delavnice na štiri različne teme. Vodili jih bodo priznani strokovnjaki na svojem področju.

petek, 20. september, 15:00 – 17:00

Katherine Anne Paul: Budistični in drugi religiozni kipci v Slovenskem etnografskem muzeju (lokacija delavnice: SEM, razstavna hiša)

sobota, 21. september, 17:30–19:00

Helen Wang: Kitajska numizmatična zbirka Slovenskega etnografskega muzeja (lokacija delavnice: SEM, upravna hiša)

nedelja, 22. september, 11:30–13:30

Stacey Pierson in Sabrina Rastelli: Vzhodnoazijska keramika in porcelan v Narodnem muzeju Slovenije (lokacija delavnice: Narodni muzej Slovenije)

nedelja, 22. september, 15:00–17:00

Richard van Alphen in Chou Wei-chiang: Podatkovna baza, digitalizacija in vizualizacija kitajskih zbirk (lokacija delavnice: SEM, upravna hiša)

Več o dogodku: http://as.ff.uni-lj.si/dogodki/zbirateljstvo_kitajskih_predmetov

Registracija:

Pričetek registracije bo v četrtek, 19. septembra, ob 13:00 v Slovenskem etnografskem muzeju v upravni hiši. Kotizacije ni.

Simpozij sta finančno podprli tajvanska akademska fundacija Chiang Ching-kuo (CCK) in Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS). Organiziran je v okviru projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji: vpetost slovenskega prostora v globalno izmenjavo predmetov in idej z Vzhodno Azijo (2018-2021) (št. J7-9429), ki ga iz državnega proračuna financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Organizatorji

    Oddelek za azijske študije, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

    Slovenski etnografski muzej

    Znanstveno-raziskovalno središče Koper

    Pokrajinski muzej Celje

Deli