Slovenski etnografski muzej

Drežniški in Ravenski pust, foto: Register nesnovne kulturne dediščine
Datum objave 
27. februar 2019
Kaj 
Novice
Kontakt 

Maškare, pustovi, fajšenki, kurenti, šjeme, …

Pustna dediščina Slovenije je izredno pestra in bogata. Številna lokalna pustovanja, ko se pustni liki odpravijo od hiše do hiše, kjer zaželijo vse dobro in z ropotom preganjajo vse slabo, pomembno vplivajo na ohranjanje kulturne dediščine. 

Živost nesnovne kulturne dediščine je »gonilo«, da se šege, navade, znanja in veščine prenašajo iz generacije v generacijo. Pa vendar: tako kot se spreminja način življenja, se spreminja tudi nesnovna kulturna dediščina, kar se kaže tudi pri nekaterih pustnih šegah – ne vseh! Nekoč so se šemili le neporočeni moški, kar še danes dosledno ohranjata fantovski skupnosti Ravenskega in Drežniškega pusta. Drugod se šemijo tudi poročeni moški, a žensk ne prepuščajo medse, kot je to npr. pri Hrušiških škoromatih. Pri kurentu, najbolj množičnemu pustnemu liku v Sloveniji, pa si kurentije nadenejo neporočeni in poročeni moški, ženske, kot tudi otroci: dečki in deklice.

Za ohranjanje pustne dediščine pa niso pomembni le tisti, ki se našemijo, temveč imajo pomembno vlogo tudi punce in matere, saj one spletejo nogavice, izdelajo rože iz papirja, zašijejo kostume itd. Čeprav je število različnih karnevalov po Sloveniji v porastu, kamor se odpravijo številne pustne skupine na gostovanje, pa je prisotnost pustnih likov v domači vasi, na domačem obhodu ali poberiji za njih najpomembnejši del pusta. Takrat domačini odprejo svoja vrata pustnim skupinam, jih pogostijo in obdarijo. Pustne šege so del celotne lokalne skupnosti, ki s to dediščino živi in jo ohranja.

V Sloveniji imamo v Register nesnovne kulturne dediščine vpisane številne pustne šege: Cerkljansko laufarijo, Borovo gostuvanje, Obhode pustnih orače, Škoromatijo, Obhode kurentov, Drežniški in Ravenski pust, Šelmarijo, Vrbiške šeme, Zagoriške mačkare, Ponikovske mačkare, Pust mozirski. Strokovni opisi teh pustnih šeg so dostopni na: http://www.nesnovnadediscina.si/sl/register

Register redno dopolnjujemo in zato so v pripravi še nekatere druge pustne šege kot npr. vleka ploha / ploharija in Dobovski fašjenk.

Konec leta 2017 so bili Obhodi kurentov vpisani na Unesco Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pri čemer so sodelovale tudi strokovnjakinje Slovenskega etnografskega muzeja, ki opravlja naloge nacionalnega Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine.

 

mag. Adela Pukl, muzejska svetovalka

Borovo gostuvanje, foto: Register nesnovne kulturne dediščineCerkljanska laufarija, foto: Register nesnovne kulturne dediščineObhodi kurentov, foto: Register nesnovne kulturne dediščineObhodi pustih oracev, foto: Register nesnovne kulturne dediščinePonikovske mackare, foto: Register nesnovne kulturne dediščineMozirski pust, foto: Register nesnovne kulturne dediščineŠelmarija, foto: Register nesnovne kulturne dediščineŠkoromatija, foto: Register nesnovne kulturne dediščineVrbiške seme, foto: Register nesnovne kulturne dediščineZagoriške maškare, foto: Register nesnovne kulturne dediščine