Slovenski etnografski muzej

Datum objave 
24. april 2024
Kaj 
Novice
Priponke 
Datoteka Prijavnica

Javni poziv rokodelkam in rokodelcem za sodelovanje na Slovenskem rokodelskem festivalu 2024

Slovenske rokodelce in rokodelke vabimo k prijavi za sodelovanje na letošnjem osrednjem rokodelskem dogodku in da s svojo prisotnostjo obogatijo Slovenski rokodelski festival, ki bo potekal na Brdu pri Kranju v nedeljo, 2. junija 2024 med 10.00 in 16.00. NE PREZRITE: rok za prijavo je 8. maj 2024.

Slovenski rokodelski festival je leta 2016 prvič združil več rokodelskih dogodkov, ki potekajo v Sloveniji. Leta 2023 je bil Slovenski rokodelski festival nadgrajen z osrednjim dogodkom na Brdu pri Kranju. 

Celodnevno dogajanje v očarljivem ambientu parka Brdo zajema osrednji rokodelski sejem, na katerem se predstavlja okoli 60 sodelujočih rokodelcev in rokodelk iz vse Slovenije, predstavitve nosilcev podpornega okolja za ohranjanje in razvoj rokodelstva, bogat otroški rokodelski program, rokodelske delavnice za obiskovalce, razstave na prostem, okroglo mizo in kulinarično ponudbo.     
Osrednji rokodelski sejem se v celoti posveča rokodelstvu, v ospredje postavlja rokodelce in rokodelke, ki s svojim delom nadaljujejo tradicionalne rokodelske prakse in tiste, ki jih nadgrajujejo s sodobnimi oblikovalskimi pristopi. 

Financer dogodka: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport 
Glavni organizator: Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije 
Sodelujoče organizacije: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Zveza društev upokojencev Slovenije 

Osrednji dogodek festivala je rokodelski sejem z rokodelkami in rokodelci iz vse Slovenije 

Na osrednjem rokodelskem sejmu se s svojimi izdelki in prikazom rokodelskih veščin predstavljajo rokodelke in rokodelci iz vse Slovenije. Pestrost materialov in rokodelskih tehnik prikazuje bogato rokodelsko ustvarjalnost in kulturno dediščino rokodelstva na enem mestu. 
Sodelujoči na sejmu so delno vabljeni s strani organizatorjev, sodelovanje pa preko tega javnega poziva delno odpiramo tudi vsem zainteresiranim rokodelkam in rokodelcem. Izbor rokodelk in rokodelcev, ki se bodo za sodelovanje prijavili na osnovi tega javnega poziva, bo določila strokovna komisija, pri čemer bo upoštevala v nadaljevanju navedena merila. Člani komisije: Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije (Ljubica Zgonec Zorko, Gordana Bilušič, Kati Sekirnik), Obrtno–podjetnika zbornica Slovenije (Goran Lesničar Pučko), Slovenski etnografski muzej (dr. Tanja Roženbergar).   
Izbranim rokodelkam in rokodelcem bo omogočeno sodelovanje na brezplačni stojnici, na kateri bodo izbrane/ni izvajali prikaz rokodelskih veščin in spretnosti ter prodajo svojih rokodelskih izdelkov. Za prodajo rokodelskih izdelkov morajo imeti sodelujoči urejeno zakonsko predpisano registracijo dejavnosti in dokumentacijo.   

Merila za izbor:
-    Vpis nosilca na Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije
-    Pridobljen certifikat Rokodelstvo Art & Craft Slovenije. 
-    Drugi pridobljeni certifikati (geografske označbe, kolektivne blagovne znamke…)
-    Tehnološka dovršenost izdelka
-    Oblikovna dovršenost izdelka
-    Redkost oz. ogroženost rokodelske panoge, spretnosti in veščin 
-    Pri izboru sodelujočih bo komisija stremela k uravnoteženosti sodelujočih glede na zastopanost različnih rokodelskih panog in geografsko pokritost celotne Slovenije 

Izpolnjevanje meril bo točkovano, razpoložljive stojnice bodo razdeljene glede na število prejetih točk. 
Rok za prijavo je 8. maj 2024. 
Svojo prijavo lahko oddate preko spletnega obrazca na povezavi ali pa izpolnite prijavnico, ki ji ob oddaji priložite fotografije. 

Vljudno vabljeni k prijavi!