Slovenski etnografski muzej

Pogled na razstavne panoje
Datum objave 
21. november 2018
Kaj 
Novice
Kontakt 

Gostovanje razstave Slovenskega etnografskega muzeja o nesnovni kulturni dediščini Slovenije v Brasilii

V letu evropske kulturne dediščine so 14. novembra 2018 v Narodni knjižnici Brasilie odprli razstavo Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove konvencije, ki jo je pripravil Slovenski etnografski muzej kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine.

Avtorici razstave, ki obsega 24 panojev in bo na ogled do 26. novembra, sta dr. Nena Židov in mag. Anja Jerin. Razstavo dopolnjujejo trije desetminutni filmi, ki prikazujejo Cerkljansko laufarijo, izdelovanje papirnatih rož in izdelovanje poprtnikov.

Na odprtju razstave se je zbralo 150 obiskovalcev, med njimi predstavniki vlade in lokalnih oblasti, diplomatski zbor, kulturniki, slovenska skupnost, novinarji, študenti in drugi. Na odprtju je bilo mogoče pokusiti tudi nekaj slovenskih dobrot, kot sta kranjska klobasa in orehova potica.

Slovensko veleposlaništvo v Braziliji je k sodelovanju povabil tudi znano brazilsko umetnico, ki ustvarja pod imenom Gri Alves. Za podlago svojih slik uporablja posebej pripravljen material iz bombaža, na katerega veze nit v tehniki križnega šiva brez kakršnekoli vnaprej narisane podlage ali modela. Ob razstavi o slovenski nesnovni kulturni dediščini so tako do konca meseca med drugim na ogled štiri njena dela, na katerih je upodobila motive Slovenije: Triglav, pogled na Triglav z jezera Jasna, Bled in ljubljanski zmaj.

Veleposlaništvo je otvoritev razstave organiziralo v sodelovanju z Narodno knjižnico Brasilie, delegacijo Evropske Unije v Braziliji, Unescovo pisarno v Braziliji in ministrstvom za kulturo Brazilije - Inštitutom za kulturno dediščino (IPHAN). Predstavniki le-teh so pozdravili izvirno vsebinsko zasnovo razstave in se strinjali, da je kulturna dediščina nekaj, kar kljub kulturnim razlikam povezuje in s čemer se lahko poistovetimo, so še zapisali na veleposlaništvu. Po Brasilii bo razstava prihodnje leto predvidoma odpotovala še v Sao Paulo, Recife in Rio de Janeiro.

Pogled na razstavne panoje