Slovenski etnografski muzej

Datum objave 
13. april 2018
Kaj 
Novice
Priponke 
PDF icon Vabilo na dogodek

Filmi o belokranjski nesnovni kulturni dediščini

Belokranjski muzej Metlika in Slovenski etnografski muzej vabita na predstavitev petih filmov o nesnovni kulturni dediščini Bele krajine, ki bo v četrtek, 19. aprila 2018, ob 19. uri v Belokranjskem muzeju v Metliki.

V pozdravnem nagovoru bo direktorica dr. Tanja Roženbergar predstavila Slovenski etnografski muzej, ki koordinira varovanje nesnovne kulturne dediščine v Sloveniji. Kustosinja za etnografski film Nadja Valentinčič Furlan bo spregovorila o najnovejših smernicah za snemanje nesnovne kulturne dediščine za potrebe Registra tovrstne dediščine in nominacij na Unescove sezname.

Sledil bo ogled treh filmov, ki jih je etnologinja in kulturna antropologinja Manca Filak izdelala v sklopu usposabljanja na delovnem mestu v Kustodiatu za etnografski film Slovenskega etnografskega muzeja. Prikazujejo pripravo belokranjske pogače in proste povitice ter izdelavo belokranjskih pisanic. Program zaključujeta film Sreča Muca o Soseski Drašiči in skupno delo Sreča Muca, Staneta Križa in Danila Orliča o vuzemskih plesih in igrah v Metliki. Vseh pet filmov predstavlja belokranjsko dediščino v registru nesnovne kulturne dediščine Slovenije. Več podatkov o filmih v Vabilu.

Za prijeten zaključek večera bo poskrbelo Društvo kmečkih žena Metlika s pokušino tradicionalnih jedi, prikazanih v filmih.