Slovenski etnografski muzej

Pogled na razstavno postavitev na razstavi Moda v gibanju
Znanstveni sodelavki
dr. Raffaella Sgubin, Muzej mode in uporabne umetnosti, Pokrajinski muzeji v Gorici, Italija
Izr. prof. Mateja Benedetti, Fakulteta za dizajn, Ljubljana
Zasnova postavitve razstave
Miha Vipotnik
Arhitektura razstave in grafično oblikovanje
Mojca Turk
Video
Jasna Hribernik
Besedila
Nina Zdravič Polič, Raffaella Sgubin, Lilijana Nedič, Marcel Štefančič, Mateja Benedetti
Sodelavci Slovenskega etnografskega muzeja
Dokumentacija: Miha Špiček
Restavratorji: Ana Motnikar, Jožica Mandelj Novak, Gregor Kos
Spletne strani in urednik: Gregor Ilaš
Urednica: Mojca Račič
Programi in izobraževanje: Sonja Kogej Rus
Komuniciranje: Nina Zdravič Polič, Špela Regulj, Jure Rus
Tehnična podpora: Miha Zupan, Silvester Lipovšek, Anica Mesarič
Sodelujoče ustanove in posamezniki pri razstavi in vzporednem programu
Giorgio Forni, Fundacija Sartirana Arte, Sartirana, Lomellina
Janez Lombergar, Jožica Hafner, TV Slovenija
Ivan Nedoh, Varja Močnik, Slovenska kinoteka
Mateja Benedetti, Jasna Kralj, Fakulteta za dizajn
Almira Sadar, Marija Jenko, Naravoslovnotehniška fakulteta, Oddelek za tekstil, Univerza v Ljubljani
Angelo Izzo, Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji
Laura Plahuta, RAI Teche
Glasbena kulisa iz izsekov slovenske in italijanske glasbe
Laren Polič Zdravič
Oblikovanje svetlobe
Marjan Visković
Prevodi
David Limon, Franc Smrke, Mateja Kralj
Lektura
Vlado Motnikar, David Limon

Moda v gibanju

Italijanski slog 1951-1990 & Utrinki slovenske mode

Moda v gibanju je interdisciplinarna interpretacija, je razstava o modi z dvojno perspektivo: odstira pogled na italijansko modo, na rojstvo italijanskega sloga (oblačenja o italijansko) v času iz obdobja od petdesetih do devetdesetih let 20. stoletja. Sočasno pa se v utrinkih ozira v preteklost slovenske oblačilne kulture, odpira poglede na njeno zgodovinsko kulturno ozadje in razvojno pot slovenske mode.

Moda, njen razvoj in konzumpcija so tista snov, ki izpostavlja drugačnosti časa, prostora, družbeno-zgodovinske sledi in soočanja z “nekoč je bilo…”, med tradicijo in razmislekom o sodobnosti.

Osrednji razstavni del je v vrtincu italijanskih modnih kreacij, modnih fotografij Federica Garolle in videa zgodba o italijanskem slogu 1951 – 1990, predstava o snidenju italijanske mode s svetom sladkega življenja, la dolce vita, ki je v 50. in 60. letih 20. stoletja vzcvetelo v Italiji in se kot razpoznavni slog 'Made in Italy' nadaljuje vse do danes.

Italjanski slog 1951–1990 prikazuje kulturo Italije v času njene izjemne kreativnosti skozi diskurz o modi. Predstavlja kolekcijo ženskih večernih oblek visoke mode in oblačil prêt-à-porter dvajsetih italijanskih vodilnih oblikovalcev, prestižnih ateljejev in modnih hiš iz obsežne zbirke mode, ki je v lasti Fundacije Sartirana Arte, z dodatkom štirih drugih izposojenih oblek. Ustvarjali so jo oblikovalci kot so Sorelle Fontana, Emilio Schuberth, Roberto Capucci, Valentino, Irene Galitzine, Emilio Pucci in še mnogi drugi, ki so tlakovali identiteto italijanske mode, njeno vsebino, slog in kulturno formo ter prispevali k podobi Italije v svetu.

Utrinki slovenske mode, drugi manjši, vendar pomenljiv del razstave Moda v gibanju je posvečen vprašanjem o paradigmah oblačilnih in modnih praks ter vzrokov za njihove stalne premike. Naslov opozarja na dejstvo, da predstavlja fragmente, ki skušajo spregovoriti o dinamiki zgodovine slovenske mode in njenih oblačilnih značilnostih od poznih petdesetih oz. šestdesetih let naprej.

Utrinki slovenske mode so arhivske podobe na filmu in videu, so prizori kulture oblačenja pri nas, in odsevi mode v igranem slovenskem filmu, ki obujajo že skoraj pozabljene čase.

Razstavljene kreacije šestih znanih slovenskih sodobnih modnih oblikovalk - Mateja Benedetti, Urška Drofenik Maja Ferme, Mojca Makuc, Maja Štamol, Svetlana Visintin, pa oživljajo prehod iz preteklega v sedanjost.

Pogled na zunanji oglas razstave Moda v gibanjuPogled na razstavno postavitev na razstavi Moda v gibanjuPogled na razstavno postavitev na razstavi Moda v gibanjuPogled na razstavno postavitev na razstavi Moda v gibanjuPogled na razstavno postavitev na razstavi Moda v gibanjuPogled na razstavno postavitev na razstavi Moda v gibanjuPogled na razstavno postavitev na razstavi Moda v gibanjuPogled na razstavno postavitev na razstavi Moda v gibanjuPogled na razstavno postavitev na razstavi Moda v gibanjuPogled na razstavno postavitev na razstavi Moda v gibanjuPogled na razstavno postavitev na razstavi Moda v gibanjuPogled na razstavno postavitev na razstavi Moda v gibanju

Povezani dogodki

23.09.2015
Vodi avtorica razstave Nina Zdravič Polič
Moda v gibanju je interdisciplinarna razstava o modi z dvojno perspektivo. Odstira pogled na...
sreda, 23. september 2015 - 17:30