Slovenski etnografski muzej

Moda v gibanju: Strokovno vodstvo

Vodi avtorica razstave Nina Zdravič Polič
Kdaj 
sreda, 23. september 2015 - 17:30
Trajanje 
1 ura
Razstava 
Moda v gibanju
Kontakt 
Cena 
3/5 €

Moda v gibanju je interdisciplinarna razstava o modi z dvojno perspektivo. Odstira pogled na italijansko modo, na rojstvo italijanskega sloga (oblačenja po italijansko) v petdesetih letih do obdobja devetdesetih let 20. stoletja. Sočasno se v utrinkih ozira v preteklost slovenske oblačilne kulture, v njeno zgodovinsko kulturno ozadje in razvojno pot slovenske mode. 

Osrednji razstavni del je vrtinec italijanskih modnih kreacij, modnih fotografij Federica Garolle in videa o italijanskem slogu 1951 – 1990, je predstava o snidenju italijanske mode s svetom sladkega življenja, la dolce vita, ki je v 50. in 60. letih 20. stoletja vzcvetelo v Italiji in se kot razpoznavni slog Made in Italy nadaljuje vse do danes.

Italjanski slog 1951–1990 prikazuje kulturo Italije v času njene izjemne kreativnosti skozi diskurz o modi. Predstavlja kolekcijo ženskih večernih oblek visoke mode in oblačil prêt-à-porter dvajsetih italijanskih vodilnih oblikovalcev, prestižnih ateljejev in modnih hiš iz obsežne zbirke mode, ki je v lasti Fundacije Sartirana Arte, dopolnjeno s štirimi drugimi oblekami. Ustvarili so jih oblikovalci Sorelle Fontana, Emilio Schuberth, Roberto Capucci, Valentino, Irene Galitzine, Emilio Pucci in še mnogi drugi, ki so dali pečat identiteti italijanske mode in s tem prispevali k podobi Italije v svetu.

Utrinki slovenske mode, drugi manjši, vendar pomenljiv del razstave Moda v gibanju je  posvečen modnim praksam ter njihovim stalnim premikom v prostoru in času. Naslov opozarja na dejstvo, da gre za fragmentirano podobo dinamike slovenske mode in njenih značilnostih od poznih petdesetih oz. šestdesetih let naprej.

Utrinki slovenske mode so arhivske podobe na filmu in videu so prizori kulture oblačenja pri nas, in odsevi mode v igranem slovenskem filmu, ki obujajo že skoraj pozabljene čase.

Razstavljene kreacije petih znanih slovenskih sodobnih modnih oblikovalk (Mateja Benedetti, Urška Drofenik, Maja Ferme, Maja Štamol, Svetlana Visintin) oživljajo prehod iz preteklega v sedanjost.

Deli