Slovenski etnografski muzej

Kongresni trg po končanih Plečnikovih posegih. Foto: Vekoslav Kramarič, 1941
Kje 
Prvo nadstropje razstavne hiše
Kdaj 
četrtek, 26. maj 2022 - 18:00
Trajanje 
1 ura
Kontakt 
Cena 
6 / 3 €

Zlata doba Plečnikove arhitekture, javno vodstvo z avtorjema razstave

Vljudno vabljeni na javno vodstvo po razstavi Zlata doba Plečnikove arhitekture. Vodila bosta avtorja razstave in kustosa SEM, Miha Špiček in Blaž Verbič.

Ob 150. obletnici rojstva arhitekta dr. Jožeta Plečnika Slovenski etnografski muzej postavlja na ogled izbor fotografij Plečnikovih arhitekturnih mojstrovin, ki jih je ustvaril po Sloveniji.

Gre za izjemno fotografsko gradivo treh fotografov, treh Plečnikovih sodobnikov, ki ga danes hrani dokumentacija SEM. Gradivo na razstavi je prvič na ogled javnosti v takšnem obsegu. Predstavlja tudi izbrana Plečnikova dela v Ljubljani, ki jih je Odbor za svetovno dediščino Unesca julija 2021 vpisal na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine.

Peter Naglič, Vekoslav Kramarič in Anton Šušteršič so bili fotografi  v prvi  polovici 20. stoletja, dokumentirali so vsakdanje življenje, takratne dogodke in podobo krajev, med drugim tudi Plečnikova dela.

Fotografsko gradivo treh fotografov je na razstavi zaživelo v obliki fotografij, ki so bile za to priložnost na novo izdelane po klasičnem analognem postopku iz originalnih negativov.

Posebna vrednost omenjenih fotografskih zbirk je prav v tem, da so v večini ohranjeni tudi izvirni negativi na steklu in filmu. Hranita jih dokumentacija SEM in zasebna zbirka Društva Peter Naglič.


Število oseb na vodstvu je omejeno. Najave so obvezne na blagajna@etno-muzej.si ali v delovnem času muzeja na T: 01 / 3008 745. Po opravljeni rezervaciji svojo vstopnico lahko prevzamete na recepciji SEM na dan dogodka do petnajst minut pred začetkom dogodka.