Slovenski etnografski muzej

Foto: Jure Batagelj, Fundacija Pot miru
Kje 
Upravna hiša
Kdaj 
torek, 29. november 2022 - 18:00
Trajanje 
1 ura
Cena 
Vstop prost!

ZZDS

Temačna dediščina

Slovenski etnografski muzej in Zveza zgodovinskih društev Slovenije vas prijazno vabita na okroglo mizo na temo Temačna dediščina.

Gostje:
dr. Sonja Bezjak, Muzej norosti
mag. Marina Gradišnik, Muzej Ribnica
dr. Petra Kavrečič, Univerza na Primorskem
Vilja Lukan, Podiplomska šola ZRC SAZU

Pogovor moderirata dr. Daša Ličen in Tina Palaić.

Kulturna dediščina je skupek kulturnih vzorcev, praks in predmetov iz preteklosti, ki so osmišljeni v sodobnosti. Čeprav je dediščina navadno pozitivno ovrednotena, imamo do nekaterih njenih oblik ambivalenten odnos. Gre za delce preteklosti, ki spominjanjo na temačne odlomke naše zgodovine, med njimi vojne, etnična čiščenja, jedrske katastrofe, naravne nesreče in preprosto smrti. Tako zapletenim oblikam dediščine pravimo temačna dediščina (dark heritage), včasih tudi težavna (difficult heritage).

Na okrogli mizi bomo s pomočjo strokovnjakinj iz različnih disciplin naslovili samo definicijo temačne dediščine in številne etične dileme, ki jo spremljajo. Kako naj se obiskovalke in obiskovalci spominjajo temačne dediščine? Jo lahko pri tem skrunijo? So prostori temačne dediščine mesta premisleka ali spektakla? In, ne nazadnje, kdo lahko služi na račun temačne dediščine?