Slovenski etnografski muzej

Skrivno življenje krav, predstavitev knjige
Kje 
Razstavna hiša
Kdaj 
četrtek, 13. junij 2024 - 18:00
Trajanje 
1 ura

Skrivno življenje krav, predstavitev knjige

Prijazno vabljeni na predstavitev knjige Skrivno življenje krav avtorice Rosamund Young, ki je sedaj izšla še v slovenski izdaji. Knjigo bodo predstavili Marjeta Albinini, prevajalka slovenske izdaje, Barbara Sosič, kustosinja za kmečko gospodarstvo in promet (SEM), urednik Zdravko Duša in Miran Dolar, direktor Medium Žirovnica. Dogodek bo povezovala Irena Duša.

Knjiga prinaša razmišljanje in zgodbe o kravah in nekaterih drugih domačih živalih iz gričevnatega angleškega Cotswolda. Prav lahko pa bi se vse skupaj dogajalo tudi na kmetiji v Sloveniji.

»Živino opazujem že vse življenje in priča sem bila neverjetnim primerom logične, praktične inteligence, pa tudi nekaterim skrajnim neumnostim. Brez zamere, ampak oboje sem opazila tudi pri ljudeh,« je zapisala avtorica Rosamund Young.

Avtoričino pisanje, nastalo ob vsakdanjem delu z govejimi osebki na kmetiji, razodeva zdrav odnos, ki zagovarja spoštljivo sobivanje in pristno rejčevo skrb za dobrobit njegovih krav pa tudi ovc, prašičev in kokoši. Današnje umevanje živali in senzibilizacija človeškega odnosa do njih sta v odličnem sozvočju z njenim podajanjem spoznanj, prakse in ne nazadnje tudi živinorejskega izročila na domači kmetiji.

Spremni zapis h knjigi sta pripravila etnologinja Barbara Sosič (SEM) in zgodovinar dr. Žiga Zwitter (FF UL) s sodelovanjem arheozoologa dr. Boruta Toškana (ZRC SAZU).

Dogodek organizirata Medium Žirovnica in PreprostoPosebno v sodelovanju s SEM.

Kolofon:
Skrivno življenje krav
Avtorica: Rosamund Young / Prevedla: Marjeta Albinini / Spremni zapis k slovenski izdaji: Barbara Sosič in dr. Žiga Zwitter s sodelovanjem dr. Boruta Toškana / Ilustracije: Anna Koska / Lektorirala: Aleksandra Kocmut / Uredil: Zdravko Duša / Grafična priprava za tisk: Medium Žirovnica / Izdal: Medium Žirovnica, 2024

Število strani: 136 / Naklada: 1000 / Format: 205 x 135 / Vezava: trda