Slovenski etnografski muzej

Fenomen človeka, projekcija dokumentarnega filma - RAZPRODANO

Kdaj 
sreda, 11. september 2019 - 17:00
Trajanje 
1 ura
Cena 
VSTOPNINA 6€
VELJA ZA OGLED FILMA, PREDAVANJE IN OGLED RAZSTAVE (11. september)
Predprodaja vstopnic v septembru na blagajni razstavne hiše SEM.
Število mest je omejeno.
FENOMEN ČLOVEKA,
Kijev, Ukrajina, Sovjetska Zveza, 17’
režija - Jasna Hribernik in Peter Zobec
kamera - Jasna Hribernik
Produkcija - Studio Ljubljana, TV Slovenija, 1991

Ob razstavi Šamanizem ljudstev Sibirije Vas prijazno vabimo na projekcijo dokumentarnega filma Jasne Hribernik in Petra Zobca. Projekciji bo ob 18.00 sledilo predavanje dr. Yurija Yatska Šamanizem - sistem znanj o naravi in človeku ter o njunem vzajemnem delovanju. Vabljeni!

Fenomen človeka je film o ukrajinski ljudski zdravilki Galini Stahofskaji, ki je imela v času,  ko je bil film posnet, velike uspehe s svojim načinom zdravljenja. Njena praksa je bila enako priznana kot uradna zahodna medicina in v njeno ordinacijo v Kijevu, s statusom uradne državne ambulante, so prihajali bolniki iz celotne Sovjetske zveze. Rodila se je v družini ukrajinskih zdravilcev, kjer  so se  tradicionalne veščine in védenja, ki jih je zdravilka pridobila od svojega starega očeta, prenašali iz roda v rod. 

Fenomen človeka je eden od štirih dokumentarnih filmov iz serije, ki sta jo leta 1991 v Ukrajini ustvarila Jasna Hribernik in Peter Zobec v sodelovanju s filmskimi kolegi iz Kijeva. 
V serijo sodijo še kratki filmi Černobilski zvonovi - nosilni film serije o prvem javnem rock koncertu v Ukrajini,  Nikoli me ne glej v oči  - o mladih glasbenikih in Dan umira rano - o  najstarejšem vzhodnoslovanskem svetišču. 
Takrat jima je uspelo pridobiti sicer težko dosegljiva dovoljenja in s kamero ujeti in zabeležiti nenavadne kraje, enkratna  dogajanja in intimne trenutke v življenju ljudi v Kijevu. Jasna Hribernik je zapisala: “V sicer na videz  sivem svetu  socialističnega  mesta  sva  doživela nadrealistično potovanje, na katerem sva se počutila kot da bi vstopila v film režiserja Andreja Tarkovskega”. 

Jasna Hribernik je filmska režiserka. Njen ustvarjalni umetniški opus obsega video instalacije, vi-dee, dokumentarne filme ter številna druga multimedijska dela, večkrat prikazana in priznana  v Sloveniji in po svetu. Je predavateljica na magistrskem študiji na Akademiji umetnosti Univerze v Gorici. 

Peter Zobec (1932 – 2012) je bil eden najbolj priznanih slovenskih ustvarjalcev na filmskem področju in velik ljubitelj  ruske umetnosti. Deloval je kot asistent režije pri večini velikih  slovenskih filmov in tujih koprodukcijah.

Deli