Slovenski etnografski muzej

Filmografija SEM / Filmski zapisi z južnega Pohorja

Filmski zapisi z južnega Pohorja
Datum 
2011
Vitanje, Spodnji Dolič, 1963.
Snemanje in besedilo Boris Kuhar, montaža Boris Kuhar in Nadja Valentinčič Furlan, produkcija SEM, 12,5 minut, zbirka Dokumenti časa.

Prvih pet nemih filmskih zapisov iz produkcije Slovenskega etnografskega muzeja je tedanji direktor muzeja Boris Kuhar posnel med raziskovanjem 20. terenske ekipe SEM na južnem Pohorju.

Leta 2011 smo jih povezali v enoten film in avtorja naprosili, da spremna besedila prebere kot aluzijo na žive komentarje ob prikazovanju nemih filmov pred šestimi desetletji. Na uvodnih posnetkih vidimo Franca Špegla Peterneža v raševinasti srajci in lodnatih hlačah ter njegovo ženo, ki tre in prede lan. V naslednjih poglavjih Bernard Verboten Mutnik tke platno na statvah, Alojz Hofbauer Ferbar stopa ali »vauha« sukno, Ivan Pungartnik Hanzek pa izdeluje cokle iz javorovega lesa in usnja. V zadnjem poglavju vrač Karl Denovnik s čaranjem odganja slabo vreme. Na začetku in koncu filma vidimo muzejske raziskovalce med terenskim delom. Film je bil prvič javno predstavljen marca 2011 na mednarodnem festivalu Dnevi etnografskega filma, ko je Boris Kuhar prejel plaketo Nika Kureta za prispevek k razvoju slovenske vizualne etnografije, in tri mesece kasneje na Poletni šoli muzeologije v Piranu.