Slovenski etnografski muzej

Ivana Mikuž
Datum objave 
17. junij 2022
Kaj 
Blog

SEMenj: rokodelci na obisku

#4 Predstavljamo četrto trojico sodelujočih obrtnikov:

  • Ivanka Mikuž

Ivanka Mikuž je upokojenka, ki ročno tke lanene izdelke iz pridelanega in obdelanega lanu na črnovrški planoti. Zgodba se je pričela pred leti, ko so s skupino žensk na črnovrški planoti sklenile obnoviti pridelavo in obdelavo lanu. Kasneje so ugotovile, da je to zelo dolgotrajen proces, ki zahteva veliko dela. Ivana se je najprej  naučila presti, kasneje pa tudi tkati - tako so nastali prvi izdelki.

  • Karmen Prelog

Karmen Prelog izdeluje ročno klekljane čipke. Pod vztrajnimi prsti nastajajo raznovrstni izdelki, večino časa pa posveča ustvarjanju klekljanega nakita. Zase pravi, da nadaljuje staro tradicijo klekljanja na sodoben način.

  • Lončarski atelje SEM

Lončarski atelje SEM je zasnovan kot atelje, prodajna galerija in učilnica in je namenjen oblikovanju gline in porcelana, izobraževanju, eksperimentalni in raziskovalni dejavnosti, izdelavi in predstavitvi lončarskih izdelkov, predstavitvi tradicionalnega lončarstva, umetne in maloserijske proizvodnje.
V ateljeju deluje več ustvarjalcev, na SEMenju se bodo predstavili trije:

  • Unikatna keramika SU    

Ustvarjalka keramičnih umetnin Suzana Kajba raziskuje obličja oblik na sledi estetiki minimalizma in abtraktnih kompozicij. Srečanje z glino je zanjo vsakič kot da je prvič. Večino svojih del najraje naslovi s ščepcem poetičnosti.

  • Kim Germ in Guillermo Escalante

Kim in Guillermo se bosta predstavila s skodelicami vrednot, ki nosijo pomembno sporočilnost - vrednoto, ki oplemeniti tvoj vsakdan.

SEMenj, sejem izbranih slovenskih obrtnikov bo potekal v okviru Poletne muzejske noči na Ploščadi SEM, od 17.00 do 21.00. Na njem se bo predstavilo 15 rokodelcev.

Lepo vabljeni!

Preverite bogat program

Ivana MikužKarmen PrelogKarmen PrelogKim Germ in Guillermo Escalante, Lončarski atelje SEMKim Germ in Guillermo Escalante, Lončarski atelje SEMSuzana Kajba, Lončarski atelje SEMSuzana Kajba, Lončarski atelje SEM