Slovenski etnografski muzej

Ponikve, pokop pusta. Foto: Blaž Verbič.
Datum objave 
22. februar 2023
Kaj 
Blog

Pokop pusta

Zadnje letošnje javljanje s pustnega terena

Ponikve
V Ponikvah se je danes odvilo še zadnje pustno dejanje: fantje so izdelali pusta ali kurenta, kot imenujejo lutko. Sledil je pogreb kurenta na Luži v središču vasi in nato pogrebščina. Pogreb sta dokumentirala kustosa SEM, mag. Adela Pukl in Blaž Verbič.

Beli Križ
Na pepelnično sredo smo dokumentirali pokop pusta na Belem Križu pri Fiesi. Šego je uvedla lokalna skupnost že leta 1952. Osrednji lik belokriških maškar je duhovnik, ki v sredo pustu prebere obtožnico. Del skupine so tudi liki z zvonci, ki jih imenujejo kurenti, na pepelnično sredo pa tudi vdova. Dogajanje sta dokumentirali kustosinji SEM, dr. Nena Židov in mag. Anja Jerin.

Ponikve, pokop pusta. Foto: Blaž Verbič.Ponikve, pokop pusta. Foto: Blaž Verbič.Ponikve, pokop pusta. Foto: Blaž Verbič.Ponikve, pokop pusta. Foto: Blaž Verbič.Ponikve, pokop pusta. Foto: Blaž Verbič.Ponikve, pokop pusta. Foto: Blaž Verbič.Ponikve, pokop pusta. Foto: Blaž Verbič.Ponikve, pokop pusta. Foto: Blaž Verbič.Ponikve, pokop pusta. Foto: Blaž Verbič.Ponikve, pokop pusta. Foto: Blaž Verbič.Ponikve, pokop pusta. Foto: Blaž Verbič.Ponikve, pokop pusta. Foto: Blaž Verbič.