Slovenski etnografski muzej

Foto: Blaž Verbič
Datum objave 
9. marec 2023
Kaj 
Blog

Gastronomija v SEM

Včeraj in danes so v okviru projektnih dni na temo gastronomije dijaki 1. letnika Gimnazije Bežigrad preko muzejskih predmetov in ljudskega izročila spoznavali kulturno dediščino od pridelovanja hrane do njenega uživanja.

Metka Starič in Nada Lunder, članici skupine gospodinj iz okolice Velikih Lašč in Dobrepolja, ki delujeta v okviru Zavoda Parnas, sta predstavili letno šego priprave poprtnikov, ki je vpisana v Register nesnovne kulturne dediščine, dijaki so iz testa izdelali (in pojedli) ptičke, ki so del poprtnikov. Različne gastronomske regije Slovenije so spoznavali, ko so sestavljali jedilnike za sovrstnike. Za konec pa se nam je pridružil Vid Uršič, mlad rejec drežniških koz, slovenske avtohtone pasme koz.

Foto: Blaž VerbičFoto: Blaž VerbičFoto: Blaž VerbičFoto: Blaž Verbič