Slovenski etnografski muzej

Delavnica Interpretacije muzejskih zbirk v luči apropriacije in avtorskih pravic
Datum objave 
27. junij 2022
Kaj 
Blog

Delavnica o interpretaciji muzejskih zbirk v luči apropriacije in avtorskih pravic v Hamburgu

Prejšnji teden se je ekipa projekta Taking Care – Etnografski in muzeji svetovnih kultur kot prostori skrbi mudila v Hamburgu.

Partnerski muzej MARKK - Museum am Rothenbaum je organiziral delavnico na temo interpretacije muzejskih zbirk v luči apropriacije in avtorskih pravic.

Predstavljeni primeri so pokazali na tanko mejo med ustvarjalno rabo zbirk in njihovo prisvojitvijo s strani različnih deležnikov, med njimi modnih oblikovalcev, obrtnikov in umetnikov. Ustreznejšo obravnavo zbirk lahko dosežemo z vključevanjem nosilcev dediščine v njeno interpretacijo ter etičnimi in metodološkimi razmisleki o vsakem konkretnem primeru posebej.

Udeleženci delavnice smo si v MARKK ogledali tudi nekaj aktualnih razstav. Izpostavljamo:

  • Benin. Looted history / Benin. Zaplenjena preteklost


Leta 1897 so britanske čete okupirale Beninsko kraljestvo (današnja jugozahodna Nigerija). Kraljevo palačo so oropali, beninska umetniška dela pa so končala v različnih muzejih po vsem svetu. Pred načrtovano vrnitvijo predmetov Nigeriji MARKK s to razstavo postavlja na ogled celotno beninsko zbirko.

https://markk-hamburg.de/en/ausstellungen/benin-looted-history/

  • Hey Hamburg, do you know Duala Manga Bell? / Hej, Hamburg, ali poznaš Duala Manga Bella?

Rudolf Duala Manga Bell (1873 ali 1875-1914) se je rodil v trgovski družini v Douali v Kamerunu. Tam je pridobil visoko izobrazbo, šolal pa se je tudi v Nemčiji. V Kamerunu, ki je bil nemška kolonija med letoma 1884 in 1919, so se novemu oblastniku upirali in med pomembnimi akterji je bil tudi mladi Rudolf, ki je nasprotoval kolonialnemu nasilju in razlaščanju, za kar je plačal s svojim življenjem. Rudolfova zgodba predstavlja le eno v nizu podobnih zgodb, ki so se odvijale na afriškem kontinentu kot posledica kolonializma.

https://markk-hamburg.de/en/ausstellungen/hey-hamburg-3/

#TakingCareProject
#takingcareevent

Delavnica Interpretacije muzejskih zbirk v luči apropriacije in avtorskih pravicDelavnica Interpretacije muzejskih zbirk v luči apropriacije in avtorskih pravic