Slovenski etnografski muzej

Faze izdelovanja larfe na razstavi v SEM. Foto: Blaž Verbič
Datum objave 
16. februar 2023
Kaj 
Blog

Danes je debeli četrtek

Danes je debeli četrtek, zadnji četrtek pred začetkom posta in začetek pustnega dogajanja.

Priprave na pust pa se v Vrbici začnejo že v predpustnem času, ko člani Kulturno turističnega društva Vrbišće šjme Vrbica pregledajo opremo in maske, kaj popravijo ali dopolnijo.

Zakaj so Vrbišće šjme posebne?

Za Vrbišće šjme so značilna usnjena naličja. Izdelava usnjene maske, ki je dolgotrajen proces, zahteva posebna znanje in veščine ter ustvarjalnost in iznajdljivost izdelovalca. V prvi delovni fazi iz primernega lesa izdelajo kopito v velikosti in obliki glave (za vsak lik imajo svoje kopito). Usnje najprej namakajo v vodi, da se primerno zmehča. Nato ga napnejo čez kopito in pripnejo s posebnimi žebljički, da se posuši in dobi obliko. Tako oblikovanemu izrežejo odprtine za oči in usta, mu morda dodajo brke, gube …, na koncu larfo pobarvajo.

Usnjene larfe zna izdelati le še nekaj posameznikov, ki svoje znanje prenašajo na mlajše generacije: Boris Čekada, Janez Čekada, Marijan Prosen, Tomaž Prosen, …

Na pustno nedeljo jih lahko obiščete v vasi Vrbica, ki je 4km oddaljena od Ilirske Bistrice in doživite nemo gledališče z različnimi pustnimi liki, ki nosijo značilne usnjene larfe.

Boris Čekada napenja usnje za larfo na kopito  Vrbica, 2012. Foto: Romeo VolkKopito za čarovnico. Foto: Blaž VerbičLarfa čarovnice. Foto: Anja JerinFaze izdelovanja larfe na razstavi v SEM. Foto: Blaž Verbič