Slovenski etnografski muzej

Lesen zaboj za stekleničke Cockta, 1952/53. Iz zbirk podjetja Atlantic Droga Kolinska. Vir:  Cockta - pijača vaše in naše mladosti: o dediščini slovenskih blagovnih znamk. Ljubljana: Slovenski etnografski muzej, 2010, str. 61.
Datum objave 
7. marec 2023
Kaj 
Blog

Cockta, prva gazirana brezalkoholna pijača v Jugoslaviji, letos praznuje 70 let!

Prvič je bila predstavljena javnosti 8. marca 1953, na smučarskih poletih v Planici.

Promocijski dogodek je bil vrhunsko domišljen in organiziran. Za tiste čase je bila propagandna akcija nekaj povsem novega.

V spominih sta Veljko Netig in Minka Sever*, ki sta sodelovala v propagandni akciji, zapisala, da so že takrat vedeli, kaj je promocija novega izdelka. Bila je sobota zjutraj, bilo je megleno in mrzlo. V podjetju Slovenija vino na Frankopanski 11 v Ljubljani so tovornjaki natovarjali stekleničke nove pijače, lesene zaboje in 30–40 doma narejenih panojev s stojali. Na panojih je bila na modrem ozadju plakata Vagajeva zagorela deklica, ki po slamici pije Cockto. Že takrat so se zavedali, da mora biti prodaja Cockte pravi prodajni servis – čim bliže potrošniku. Dekleta, izbrali so najlepše, so pred seboj nosile zaboj (takrat še leseni), poln Cockte, z jermenom pripret čez ramena, kar je bilo za tiste čase to zelo domiselno in praktično. Skico kombinezonov, stekleničke in zaboja je narisal Sergej Pavlin.

Stekleničke so postale predmet vsesplošnega zanimanja in po nekaterih virih je Cockte tudi kmalu zmanjkalo. Cena za 0,25 l stekleničko je bila 30 din, kar je bilo dosti ceneje od steklenice piva.

*Netig, Veljko in Minka Sever: Cockta in njena prva večja promocija – Planica 1954. Slovin. Glasilo delavcev sozda Slovin. Ljubljana, december 1986.

Leta 2010 je SEM v sodelovanju s podjetjem Atlantic Droga Kolinska pripravil razstavo Cockta - pijača vaše in naše mladosti: o dediščini slovenskih blagovnih znamk.

 

Plakat Cockta Cockta. Iz zbirk podjetja Atlantic Droga Kolinska. Vir:  Cockta - pijača vaše in naše mladosti: o dediščini slovenskih blagovnih znamk. Ljubljana: Slovenski etnografski muzej, 2010, str. 59. Skica kombinezonov za promocijo v Planici. Iz zbirk podjetja Atlantic Droga Kolinska. Vir:  Cockta - pijača vaše in naše mladosti: o dediščini slovenskih blagovnih znamk. Ljubljana: Slovenski etnografski muzej, 2010, str. 61. Steklenička Cockte, 1953, iz zbirk SEM. Foto: Tomo Jeseničnik, 2022.