Slovenski etnografski muzej

Človek in čas: Prvih 100
Kje 
Drugo nadstropje razstavne hiše
Od 
22. junij 2023

Človek in čas: Prvih 100

Nova stalna razstava Človek in čas je nastala kot obeležitev 100 obletnice Slovenskega etnografskega muzeja. Razstava je razdeljena na dva dela. Prvi del, podnaslovljen Prvih 100, je na ogled od 22. junija, drugi, osrednji del, s podnaslovom Od ponedeljka do večnosti, pa bo odprt julija 2024.

Prvi del nove stalne razstave predstavlja 100 predmetov, ki pripovedujejo vsak svojo neponovljivo zgodbo o svojem izvoru, izdelovalcih in uporabnikih, ter o njihovem življenju v muzeju. Skozi čas predmete in življenja z njimi povezanih ljudi gledamo skozi različna očala, saj različna obdobja ljudem prinašajo drugačne izkušnje. SEM je tako most, ki nas s pričevalnostjo zbranih predmetov venomer znova povezuje s preteklostjo in prihodnostjo.  

V 100 letih delovanja je muzej zbral 40.000 predmetov slovenske in zunajevropske kulturne dediščine, ki pričajo o kulturi in načinih življenja od 17. stoletja do danes; pri čemer je glavnina predmetov iz 19. in 20. stoletja.

Na razstavi predstavljeni predmeti pričajo o oblačilni kulturi, kot je na primer rekonstrukcija noše iz  Valvasorjeve Slave Vojvodine Kranjske; govorijo o izjemnosti, kot so rezljana vrata iz Poljanske doline; o uporabnosti, kot je gostilniški inventar iz začetka 20. stoletja; o ustvarjanju v času, kot je kreacija Sončnica oblikovalca Alana Hranitelja; spominjanju, kot je kovček izseljenke; o pripadnosti, ki jo začutimo ob delovnem oblačilu gasilca. Del razstave odseva srečevanja Slovencev s kulturami sveta, kamor so med drugim umeščeni Smejoči Buda iz Kitajske in mokasini, značilno obuvalo severnoameriških ljudstev.

Drugi del stalne razstave pa bo prikazoval človekovo dojemanje časa, prikazoval bo različne čase – delovnega, prostega, prazničnega, pa tudi, kako čas v različnih življenjskih obdobjih, kot tudi družbenih in kulturnih okoliščinah, vpliva na način življenja.

Povezani dogodki

Čas in nematerialnost
07.12.2023
Razstava združuje umetniška dela študentov različnih smeri Akademije za likovno umetnost in...
Razstavna hiša
četrtek, 7. december 2023 - 18:00
Razstava Človek in čas: Prvih 100, foto: Blaž Verbič
26.10.2023
Prvi del nove stalne razstave predstavlja 100 predmetov, ki pripovedujejo vsak svojo neponovljivo...
Drugo nadstropje razstavne hiše
četrtek, 26. oktober 2023 - 18:00